Malin Jonsson jobbar på bokhandel i Stockholm

Bokförsäljningen på väg uppåt igen

Bokförsäljningen verkar ha fått ny kraft under förra året. Det enligt statistik från Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen som presenteras idag och pekar mot ett litet trendbrott och en ökad försäljning av böcker.

-Hur många böcker köpte du förra året?

- Ja, jag läser väl två böcker i veckan så det är väl en 80 böcker kan jag tänka mig.

-Oj, det är ju jättemånga.

- Ja, det är lite för många. Egentligen har jag ju köpförbud men ändå är jag här och snokar på rean.

Även om inte alla köpte lika många böcker som Elisabeth Löfgren under 2015 så var förra året det första på nio år där försäljningen för böcker gick upp. Försäljningen ökade 3.2 procent räknat i kronor och ungefär lika många procent räknat i antal exemplar. Men förra årets försäljningsökning är det bara ett litet steg på vägen tillbaka mot rekordåret 2007, då bokförsäljningen nådde sin topp.

Erik Wikberg, är författare till den nya rapporten där siffrorna presenteras.

- Man kan säga att den ökning som finns som är 3.2 procent om man räknar i kronor är en slags försiktig uppgång som är glädjande för att man i branschen i stort har sett nedgångar från 2007, så det är egentligen en liten uppgång efter flera års kräftgång när det gäller bokförsäljning, säger han.

Sett till antalet sålda böcker så ökade fysiska boklådor sin försäljning med fler exemplar än näthandeln. Malin Jonsson Jobbar i bokhandel i Stockholm.

- Jag tycker alltid att folk har köpt mycket böcker så länge jag har jobbat, men jag har bara jobbat i två år, men jag tycker att det har varit en stadig ström hela tiden. Jag hade kanske en förväntan när jag började att det var lite utdött, att folk inte gick och handlade i en fysisk butik, men de gör de verkligen, menar Malin.

En genre som gick extra bra ifjol var barn och ungdomslitteratur. Siffrorna visar att barn och ungdomsböcker sålde nästan 6 procent bättre 2015 än det föregående året. Rapportförfattaren Erik Wikberg tror att det kan vara en viktig bidragande orsak till den totala försäljningsökningen.

- Många människor förstår vikten av att läsa för vår språkutveckling och för vår inlevelseförmåga till andra människor när det gäller skönlitteratur, och överhuvudtaget har det varit ett stort medialt fokus på böcker och läsande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista