Loreen Foto Erik Mårtensson / TT
Loreen FotoErik Mårtensson / TT

SVT gör om ESC-röstningen för att bli mer rafflande

Loreens vinst med "Euphoria" i Eurovision i Baku var en storskräll men själva tv-upplevelsen var inte så rafflande - nu görs röstningen om.

Redan efter att hälften av rösterna getts ledde Loreen starkt och det här tänker nu SVT ändra när det är dags för att vara värdland för Eurovision. Från och med nu görs röstningsförfarandet om och kommer att i stort likna det som Melodifestivalen har med en jurydel och en röstdel - allt för att öka spänningen.

Så delas poängen ut:

• Efter sista finalbidrag startar telefonomröstningen, som stängs efter den andra snabbreprisen.

• Sedan delas jurygruppernas poäng ut: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 presenteras grafiskt. De 43 ländernas poängpresentatörer delar sedan – och enbart – ut sina tolvor.

• Tittarnas telefonröster i respektive land omvandlas som tidigare till poängskalan 1-12 – de har därmed lika många poäng att dela ut som jurygrupperna. Resultaten i de 43 ländernas telefonomröstningar summeras till ett samlat resultat som programledarna presenterar. Därmed har totalt 3 698 poäng delats ut och tävlingen har fått en vinnare.

Förändringen gäller endast finalen. Semifinalernas resultat kommer att redovisas på samma sätt som tidigare. Programledarna presenterar de länder som har gått vidare till finalen, utan inbördes ordning.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista