Harper Lee
Foto: AFP

Författaren Harper Lee död

24 min

Harper Lee har avlidit. Hon blev 89 år gammal och är för evigt förknippad med sin storsäljande roman, Dödssynden.

Harper Lee var född i Monroeville i Alabama, och det var också på ett vårdhem där som hon dog, skriver New York Times.

Hon är mest känd för romanen To Kill a Mockingbird, på svenska Dödsynden, som kom ut 1960 och har sålt i omkrng 40 miljoner exemplar. Harper Lee belönades bland annat med Pulitzerpriset 1961 för boken.

Länge var den också den enda roman hon hade publicerat för efter framgången med boken valde hon att isolera sig. Men så förra året, 2015, kom ett annat av hennes manus ut, vilket fick stor internationell uppmärksamhet. Boken, som på svenska fick titeln "Ställ ut en väktare", blev en bästsäljare över hela världen. Men det rapporterades samtidigt den egentligen gavs ut mot författarens vilja. 

Eva Johansson som översatte Harper Lees bok "Ställ ut en väktare" till svenska är inte överraskad över dödsbudet.

– Översättningsarbetet var väldigt speciellt eftersom det skulle göras så snabbt. Allt var också mycket hemligt. "Dödssynden" blev en enorm framgång i USA, det var en bidragande orsak till att hon drog sig undan. Jag tror även att uppmärksamheten var en orsak till att hon slutade skriva, säger Eva Johansson till TT.

Harper Lee blev 89 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista