Zelda: A Link Between Worlds
Screenshot Zelda: A Link Between Worlds

Spelserien Zelda firar 30 år

1:06 min

Zelda firade under söndagen 30 år. Kulturnytts Carl Moberg berättar om sitt starkaste minne av spelserien som präglat generationer. 

"Det är med guldskimmer jag minns vintern 1998. Jag satt på vardagsrumsgolvet och spelade mitt andra Zeldaspel - Ocarina of Time. Det var första gången jag på riktigt blev insugen i en värld på samma sätt som jag tidigare blivit av böcker och filmer. Min mamma satt i soffan bakom mig, hon skulle hjälpa mig med engelskan var tanken men egentligen vill hon bara själv följa med i berättelsen och se vart den tog vägen. Det är och förblir min och mammas enda gameruplevelse ihop, möjligen bortsett från någon enstaka ordspelsomgång över telefoner.

Zelda förändrade allt, både för mig och industrin. Historien har varit ungefär den samma trots 30 år av spel. Hjälten Link, alltså den där lille gubben i grönt som man styr, räddar prinsessan Zelda och med gemensamma krafter besegrar dem ondskan. Men det var världen Hyrule, dess invånare, mytologin och de ständiga tekniska innovationerna som gav spelaren frihet som gjorde Zelda till en av industrins mest inflytelserika spelserie, möjligen bara efter Super Mario."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista