"Liv och Horace i Europa - En kulturresa med Liv Strömquist och Horace Engdahl". Foto: Pressbild/SVT
"Liv och Horace i Europa - En kulturresa med Liv Strömquist och Horace Engdahl". Foto: Pressbild/SVT

"Ett ensidigt möte mellan Liv och Horace"

1:05 min

Ikväll är det premiär för Liv och Horace reser i Europa i SVT. En klassisk bildningsresa till kulturens vallfärdsorter. Carl Moberg har sett de två första avsnitten av miniserien.

–Jag kan känna mig rädd för att jag kommer att känna mig dum i jämförelse med honom eftersom vi kommer att vara på hans totala hemmaplan, säger serietecknaren Liv Strömquist och sätter fingret på problemet i bildningsmötet mellan henne och akademiledamoten Horace Engdahl. Det är två stora intellekt, men det är Horace hemmaplan.

I varje avsnitt besöker de en stad i Europa och berättar om varsin person, om dess tankar och gärning. För den som intresserar sig för idéhistoria är det spännande och bildande.

Problematiken ligger i just dynamiken. När Horace berättar om den person han valt, lyssnar Liv och ställer följdfrågor men när det är dags för Liv att berätta kommer inga frågor, bara fler förklaringar.

Det blir lite tröttsamt efter ett tag och även om jag älskar att lyssna på Horace Engdahls vackra formuleringar önskar jag att ett möte mellan två stora tänkare inte hade behövt bli så ensidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista