Thomas von Brömsen, Jasmin Carlsson och Joel Alme medverkar på senaste Faktumskivan. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Thomas von Brömsen, Jasmin Carlsson och Joel Alme medverkar på senaste Faktumskivan. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio

F d FN-chefen Anders Kompass kan bli årets visslare på Faktums gala

1:06 min

På onsdag är det dags för Faktumgalan i Göteborg - Faktum som ju är Götalands egen gatutidning släpper också sin tredje skiva under tisdagen, där flera folkkära artister tolkar svenska låtar.

Några av dem som medverkar på skivan är Joel Alme, Tomas von Brömssen och faktumförsäljaren och sångerskan Jasmine Carlsson.

Trots att Joel Alme är dubbelt nominerad inför årets Grammisgala som ju krockar med Faktumgalan i morgon kväll, fanns det inte med i tankarna att välja bort chansen att uppträda på de hemlösas egen gala.

– Jag hade bokat det här för länge sen, det var oturligt att grammisgalan kom samtidigt. Men det fanns ingenting i mig som ville att jag skulle ställa in det här, det här känns viktigt, säger han.

Jasmine Carlsson har sålt faktumtidningar i sju år och kommer nu medverka på den skiva hon själv ska sälja ute på gatorna.

– Det känns kul. Man får ta tillfället i akt när man får erbjudandet, säger hon.

Utmärkelsen Årets visslare går till någon som med stort mod och förenat med stora risker slagit larm om, eller läckt en hemlighet, och därmed röjt en stor orättvisa.

Årets visslare:

Anders Kompass – FN-chef som läckte rapport om misstänkta sexövergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken och därefter själv utsattes för hård kritik och utredningar.
Annika Hamrud – Frilansjournalisten som avslöjade namnet på pseudonymen ”Julia Ceasar” som under flera år skrivit på hatsajter i den högerextrema världen.
Jens Mikkelsen, Hussein el-Alawi, Federico Moreno – Journalister på Sydsvenskan som kartlade gatubarnens verklighet i Sverige, deras farliga färd till Europa och hemförhållanden i Marocko.

Årets gatumusikant är en person, ett band eller en institution som tillgängliggjort musikaliska upplevelser i det offentliga rummet. Musiken kan vara i vilken genre som helst, men upplevelsen får inte vara avgiftsbelagd.

Årets gatumusikant:


Mikael Franzén – Med sitt ufo-liknande instrument spelar han egenkomponerad musik för att glädja andra och skapa lugn och harmoni.
Kultursommarjobb Göteborg – Fyller gatorna i Göteborg med begåvade unga varje sommar. En klockren win-win-situation för utövare och kulturnördar.
Picknickfestivalen – Möten över alla gränser sker bäst på en filt ätande mat. Ett ideellt och gratis initiativ som växt varje år.
Malmöfestivalen – En trettioåring piggare än någonsin. Sveriges äldsta festival som inte visar några tecken på ålderskrämpor eller bakåtsträvande.

Årets scendrag är en person, en grupp eller institution/organisation som på ett kreativt och vågat sätt bildat opinion mot socialt utanförskap. Det kan röra sig om såväl underhållning med socialt patos som provokativ aktivism på exempelvis bioduken, i teatern, konserthallen eller på sportarenan.

Årets scendrag:


Niklas Strömstedt – När tv-tittarna förväntade sig en mysig version av Ace of Bases Happy nation gjorde Niklas Strömstedt om låten till ett granithårt ställningstagande mot de högerextrema vindarna i Sverige.
Matilda Brinck Larsen – Trots att hon jobbar med ensamkommande flyktingbarn så räckte inte det. Hon ville ha ett helt fotbollslag. Nu har de blivit tre och Matilda Brinck Larsen tror starkt på fotbollens förenande kraft.
Festival Illegal – Den öppna diskussionen om rasism och asylrättsfrågor går att göra i form av kultur. Alla pengar går till de papperslösa.
Bianca och Tiffany Kronlöf – Föreställningen Slå pattarna i taket fyller salongerna runt om i Sverige och är som de själva säger en ”feministiskt antirasistisk hbtq-härlig explosion”.

Årets återkomst är en person som utmärkt sig som oväntad underdog eller gjort en osannolik comeback. En högoddsare som tog sig upp när alla andra tittade bort.

Årets återkomst:


Showan Shattak – Den brutala misshandeln, som höll på att ta hans liv den 8 mars 2014 har gett honom men för livet. Trots detta fortsätter fotbollssupportern att strida för antirasism, rättvisa och feminism.
Christian Dahlström – I podden Sinnessjukt pratar journalisten och författaren om psykisk ohälsa, droger, meditation och forskning. Allt började med att han själv drabbades av ångestattacker och depressioner.

Priset Sätila Foundation Award ges till en person eller organisation som bidragit till att skapa vägar in samhället för människor i utanförskap. Prissumma: 100 000 SEK

Sätila Foundation Award (100.000 SEK):


Hoppet – Hajar Alsaidan driver en ideell förening tillsammans med sina systrar. Genom cateringverksamhet som involverar kvinnor uppmuntrar de dem att ta plats i samhället, bygger upp självförtroendet och ökar självständigheten.
Soppkök Malmö – Samlar över hundra personer i slutet av varje månad och serverar soppa, delar ut kläder och hygienprodukter. Har byggt upp en stabil volontärbas och goda kontakter med näringslivet.
Rosenlundsstödet – Står varje fredagsnatt vid Göteborgs prostitutionsstråk. Delar ut kondomer, följer med till läkare, bjuder på fika och värme.
Refugees welcome – Vi såg dem vid landets gränser. Via Facebook ordnade de transporter, barnvagnar, tolkar och förnödenheter. Genom dem blev kraften hos den ideella rörelsen tydlig. 

Årets Faktumpris går till den person, de personer eller institution som Faktumförsäljarna i Götaland helst vill tacka under det gångna året. Pristagaren nomineras och utses av Faktumförsäljarna. I denna kategori kan du alltså inte lämna egna nomineringar om du inte själv säljer vår gatutidning.

Faktumpriset:


Ulrika Falk på Räddningsmissionen i Göteborg – För hennes idoga arbete för människor i hemlöshet, inte minst eu–migranterna. Ulrika sprider kunskap, bygger broar och minskar fördomar – alltid med den enskilda människan i centrum. Detta har gjort henne till en av de viktigaste personerna för utsatta EU-migranter i Göteborg.
Mats Jirefalk, diakon på Diakonicentralen i Lund – Mats är en varm eldsjäl som på sitt personliga vis arbetar för att hjälpa hemlösa i Lund. Hans närvaro och erfarenhet har gjort honom oerhört populär hos Faktumförsäljarna i Skåne.
Uppsökarna i Göteborgs kommun – Som spindlarna i nätet löser de tillsammans med organisationer som Räddningsmissionen och Stadsmissionen boplatser och mat samt mänsklig värme till de hemlösa i Göteborg.
Gatutidningsförsäljarnas förening i Skåne – De skapar en ovärderlig gemenskap hos försäljarna i Skåne genom att anordna utflykter, fester och deltagande i olika kulturutbud. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista