Förberedelserna är i full gång inför Oscarsgalan på söndag.
Förberedelserna är i full gång inför Oscarsgalan på söndag. Foto: Matt Sayles

En tidslinje över årets Oscarsbidrag

1:15 min

På söndag är det dags för Oscarsgalan. Kulturnytts Carl Moberg ser att det som vanligt finns en förkärlek från juryns sida till historiskt förlagda draman, gärna baserade på en verklig berättelse.

"Årets nomineringar till bästa film sträcker sig över 250 år. Från 1820 till 2060, både dåtid och framtid. Det verkar nästan som att akademin är allergiska mot filmer som bara är... nu. Årets enda bidrag i den kategorin är Room, en film där Brie Larson spelar en mamma som tillsammans med sin son uthärdar livet inlåst i en källare. Snubblande nära är väl också Spotlight och The Big Short som båda blottar samhällsproblem under tidigt 2000-tal. Spotlight om hur tidningen The Boston Globe uppdagade den stora skandalen med att präster förgriper sig på barn. The Big Short som med en något humoristiskt touch försöker ta sig an finanskrisen.

Men trots det långa tidsspannet har den sjukt smala subkategorin: ”Brooklyn under 50-talet” lyckats få, inte bara en utan två nomineringar - Bridge of Spies och Brooklyn. Den förstnämnde om Tom Hanks rollkaraktär James B. Donovan, en försäkringsadvokat som ska förmedla ett utbyte av krigsfångar mellan USA och Sovjetunionen via ett Berlin i politisk högspänning. Brooklyn är baserad på irländske författaren Colm Tóibíns roman med samma namn. En kärlekshistoria om en ung kvinna som tvingas välja mellan livet i USA och på Irland.

Sen har vi också två framtidsfilmer i The Martian och Mad Max: Fury Road som stannar vår klocka på år 2060. The Martian i en något mer närliggande framtid om vetenskapliga undersökningar på Mars som avbryts under en sandstorm. En av vetenskapsmännen spelad av Matt Damon lämnas kvar på planeten och tvingas, som han själv säger: ”vetenskapa skiten ur det hela” för att överleva tills han kan bli upphämtad. Mad Max: Fury Road är ett återbesök i den postapokalyptiska ökenvärld där vatten och bensin är hårdvaluta. Det är något så ovanligt som en två timmar lång biljakt som har fått kritikerna att jubla.

Alltså, för att summera: en Oscarsfilm ska med fördel vara förlagd i en annan tid, löst baserad på en verklig berättelse och inte ogärna med en manlig, vit skådespelare i huvudrollen. Det vill säga lite som The Revenant, med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, som på förhand är en av toppkandidaterna."


Tidslinjen:

 • The Revenant                  
  1820
 • Brooklyn                          
  1952
 • Bridge of Spies                
  1957
 • Spotlight                          
  2003
 • The Big Short                  
  2008
 • Room                              
  2015
 • The Martian                    
  2035
 • Mad Max: Fury Road        
  2060
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista