En sällsynt vanlig dag. Foto: Annika Busch.
En sällsynt vanlig dag. Foto: Annika Busch. Foto: En sällsynt vanlig dag. Foto: Annika Busch.

Funktionsvariationer i en tvärtemotvärld

1:04 min

"En sällsynt vanlig dag" är en inte så lång film som visas på SVT på måndag, men den sätter fingret på ett stort problem. Den handlar om hur man kan bli bemött om man har funktionsvariationer.

Filmen vänder på normen och man får bland annat följa ett barn med som väntar på att få sina armar bortopererade och människor som påpekar hur andra ser ut. Christina Malmberg som har Downs syndrom spelar en gravid kvinna och hon tyckte om att få spela den rollen.

– Det kändes jättebra att jag var mamma. Men det var lite känsligt när jag vet att jag aldrig kommer att bli mamma, för jag kan föda barn men det kommer att bli jättejobbigt.

Christina Malmberg är van vid att stå på scen och har sjungit i Melodifestivalen men detta är hennes första film.

Det är en stark scen när kvinnan gör en ultraljudsundersökning och ställs inför frågan om hon ska behålla det. För Christina Malmberg är det viktigt att fler också får mer förståelse för funktionsvariationer.

– Man blir ledsen när man inte förstår och andra inte har tålamod med att det tar längre tid att förstå och lära sig saker.

Möter du många människor som inte har respekt?

– Ja, det är jättejobbigt.

"En sällsynt vanlig dag" är regisserad av Helene Näslund och görs av UR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista