Kjell Bergqvist
1 av 2
Kjell Bergqvist i rollen som Tom Stilton, en före detta kriminalkommissarie som lever hemlös i Stockholm. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson spelar huvudrollerna i serien. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
2 av 2
Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson spelar huvudrollerna i serien. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio

Deckarduo tillbaka i tv

2:02 min

Författarduon Cilla och Rolf Börjlind hade enorma framgångar med tv-serierna Graven och Morden. Nu blir deras deckardebut - dramathrillern Springfloden, serie i SVT.

Regissörerna Mattias Ohlsson och Niklas Ohlson, såg en rad utmaningar när de tackade ja till uppdraget att filmatisera Springfloden.

– Det var en bok som skulle filmatiseras i tio delar, det är ingen som riktigt provat det tidigare. Sen var det också en utmaning att projektet innehåller 80 karaktärer. Samt att vi skulle skildra både det högsta samhällskiktet och människor som lever på gatan - och göra det trovärdigt, säger Mattias Ohlsson.

Handlingen tar avstamp i att en gravid kvinna som begravts levande hittas vid en strand på Nordkoster. Polisstudenten Olivia Rönning, som spelas av Julia Ragnarsson, tar sig an fallet tillsammans med den före detta kriminalkommissarien Tom Stilton, spelad av Kjell Bergqvist, som efter att ha gått in i väggen lever hemlös på Stockholms gator.

– För min del handlar rollen Stilton mycket om att få upp näsan över vattenytan på den här figuren. Och det gör den här kriminalkommissarien Mette genom att dra in honom i ett fall som han känner till. Plötsligt får han någonting att tänka på, någonting som han brinner för, säger skådespelaren Kjell Bergqvist.

Och det var just karaktärerna i Springfloden som fick regissörerna att tända till när de läste manuset.

– Framför allt var det mötet mellan den före detta poliskommissarien och den unga polisstudenten, ett möte mellan två människor som var väldigt, väldigt spännande, säger Mattias Ohlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista