Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Sjuka barn gör musik över nätet

1:19 min

Att göra musik med andra har nått helt nya höjder genom internet. När Freja Östergren Löthén blev sjuk i leukemi kunde hon inte fortsätta spela handboll och sporta och då fick musiken ta större plats.

Nu har hon varit med och spelat in låten We are one med andra cancersjuka barn från hela världen. Projektet arrangeras av Barncancerfonden och syftar till att rikta ljuset mot barncancer.

– Det är kul men jag vet inte om jag är så bra! säger hon till Kulturnytt.

Hur gick det till?

– Man satt framför datorn och satte på webbkameran och hade på hörlurar så att man hörde hur de sjöng i bakgrunden och så kom texten upp och så sjöng man med. Sedan sattes alla rösterna och musiken ihop till en låt, säger hon och tillägger att det känns bra att göra det här för Barncancerfonden.

Freja Östergren Löthén spelar annars mest musik i skolan och hemma och musiken är ett sätt att slippa tänka på sjukdomen, men det tar också på kroppen att spela.

– Alltså, föst gillade jag inte piano så mycket men det var så att jag fick en massa blåsor på fingrarna och kunde inte trycka in ackorden på gitarr. Så då köpte vi ett piano, där man inte behöver trycka så hårt på tangenterna.

– Man tar tid till det som är roligt liksom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista