Deckarförfattaren Denise Mina. Foto: Viveca Bladh/SR.
Deckarförfattaren Denise Mina. Foto: Viveca Bladh/SR. Foto: Deckarförfattaren Denise Mina. Foto: Viveca Bladh/SR.

Deckardrottningen Denise Mina går tillbaka i historien

0:56 min

Skotska deckardrottningen Denise Mina har  låtit publiken få historier från dagens Glasgow genom polisen Alex Morrow och journalisten Paddy Meehan, men nästa bok utspelar sig på 1950-talet.

Den nya romanen bygger på en sann historia där en oskyldigt misstänkt mördare själv börjar undersöka flera mord och möter den riktige mördaren.

– Det handlar om en man som oskyldigt pekas ut, men när han släpps börjar han själv leta efter mördaren och betalar folk för att berätta. Och en som tar emot pengar är den riktige mördaren som han möter på en bar och drack ihop.

Boken handlar om de tolv timmar som den misstänkte mördaren och den riktige mördaren tillbringade ihop. I rättegången efteråt representerade mannen sig själv som försvarare och kallade den oskyldige mannen att vittna.

– Glasgow är en speciell stad, där människor har lätt för att prata med andra och jag har fångat upp många av mina historier genom människor som jag mött på gatan.

I hennes debut med Garnethill-trilogin om journalisten Paddy Meehan och böckerna om polisen Alex Morrow dyker fall upp, inspirerade av verkliga öden. Denise Mina har flyttat runt under sitt liv, men ingen annan stans har hon stött på samma lust bland människor att berätta en historia.

– De har ett sätt att börja "Jo, nu ska du få höra något..." som gör att man måste få höra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista