Youtube. Foto: Richard Vogel/TT.
Foto: Richard Vogel/TT.

Youtube ser över regler efter kritik

1:17 min

Videosajten Youtube ska efter påtryckningar se över reglerna för användare som ägnar sig åt till exempel recensioner och satir och som har fått se sina videoklipp tas ner och konton raderas.

Som skydd mot att någon olagligt lägger ut en upphovsrättsskyddad film eller låt på Youtube kan den som äger rättigheterna anmäla klippet och få pengarna som klippet dragit in via reklamintäkter, alternativt få videon nedtagen. Det hela kan också efter upprepade gånger leda till att hela kanalen tas bort. Problematiken är att det finns en stor form av automatisering i systemet vilket innebär att även personer som använder material på ett lagligt sätt kan drabbas.

För många som arbetar med exempelvis filmrecensioner faller klippen de använder inom citaträtten men även dessa kanaler får anmälningar och deras klipp plockas ner och intäkterna omdirigeras. Det hela har lett till ett upprop där många av Youtubes stjärnor gått ut och uppmärksammat problemet. 

För den som får sin huvudsakliga inkomst från Youtube kan det vara förödande att bli av med sin kanal som kan ha tagit år att bygga upp i tilltal och följare. Men det kan också vara problematiskt att bli av med ett enskilt klipp. Även om Youtube senare kan tillåta klippet på nytt kan det vara för sent för momentumet. Emil Norberg som tillsammans med sin bror Daniel kanske är mest kände på Youtube för sina parodier på melodifestivalen har själva inte drabbats av anmälningar men förklarar problemet med om ett klipp skulle tas bort.

– På Youtube och Internet handlar det väldigt mycket om momentum. Om ett klipp tas bort i ett läge där det finns delbarhet går man miste om så mycket mer. Att komma upp ett halvår senare är ingen kompensation och det går inte att kompensera för det handlar så mycket om momentum, säger Emil Norberg.

En av dem som drabbats av att hela kanalen tagits bort är australienske film- och serietidningsrecensenten Mr Sunday Movie. Han berättar på sin nya kanal att han går med en ständig rädsla att också hans nya konto ska tas ner och varje vecka får anmälningar som drar bort pengar från hans kanal.

– Jag har, och jag vet andra som har det likadant, människor som förlitar sig på att jag har en stadig inkomst. Jag har människor i mitt liv som skulle påverkas direkt om min kanal plockades ner och pengar jag får från Youtube skulle försvinna, säger han i ett videoklipp.

Youtube säger sig ha lyssnat och en medarbetare vid deras policyteam berättar att man nu ska göra satsningar på att hjälpa videoskapare och öka transparensen i anmälningarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista