Dome Karukoski regisserar filmen om Tom of Finland. Foto: Sveriges Radio
1 av 3
Dome Karukoski regisserar filmen om Tom of Finland. Foto: Sveriges Radio
Tom of Finland-motiv på frimärke. Foto: Finska postverket
2 av 3
Tom of Finland-motiv på frimärke. Foto: Finska postverket
Tom of Finland i motorcykeljacka från California Highway Patrol. Foto: Phillip Stuart, 1985.
3 av 3
Tom of Finland i motorcykeljacka från California Highway Patrol. Foto: Phillip Stuart, 1985.

Tom of Finland-film under inspelning i Sverige

2:26 min

Den på förhand omtalade filmen om finska konstnären och gayikonen Tom of Finland eller Touko Laaksonen som han egentligen hette, är just nu under inspelning i Sverige. En gata i centrala Göteborg agerar 1970-talets Helsingfors. Kulturnytt har besökt filminspelningen.

Skyltar har lyfts bort, nån tidsenlig godisreklam satts upp i ett skyltfönster. Stråk med graffitti på en fasad täcks över och två Volvo 240 står uppställda vid trottoaren.

I ett tält på en gräsplätt står Tom of Finland-filmens regissör Dome Karukoski.

– Scenen vi ska spela in nu utspelar sig i slutet av 1970-talet. Det är en brevbärare som ska komma med post till Tom. En inbjudan till att komma till USA, berättar Dome Karukoski.

Filmen skildrar Touko Laaksonens liv från det att han återvänder hem efter att ha tjänstgjort i finska armén under andra världskriget. Under den tid då homosexualitet var förbjudet i Finland under förra sekelskiftet skapade konstnären Touko Laaksonen bilder av stora muskulösa män, i allt ifrån läder till sjömanskostymer.

Under 1950-talet slog han igenom under artistnamnet Tom of Finland och blev med sina homoerotiska bilder internationell gayikon.

– Han historia är så jävla intressant! Den innehåller så mycket; han återvänder från ett krig, han är verksam och lever och skapar sin konst fast det var förbjudet med homosexualitet. Han lever ut sin konst och passion trots att han är tvungen att gömma undan det, säger Dome Karukoski.

Vilken relation har du själv till Tom of Finland innan den här filmen?

-När jag var ung trodde jag att Tom of Finland var amerikan som ibland besökte Finland. Men de senaste åren har jag läst biografier om honom, efter tips från min vän Aleksi Bardy, som också skrivit filmmanuset. Så jag har läst in mig och blivit mer fascinerad av hans liv, berättar Dome Karukoski.


I en lägenhet lite längre ner på gatan där brevbärar-scenen precis spelats in har interiören fått en 80-talsprägel. Och där finns skådespelaren och teaterchefen Pekka Strange som gör rollen som Tom of Finland.

– Det uppmärksammades väldigt sent i Finland att Touko Laaksonen ens var därifrån. Det är klart man känt till hans bilder, men personen bakom har jag inte känt till så mycket om, berättar Pekka Strange.

För några år sedan släppte finska posten frimärken med Tom of Finland och märken såldes över hela världen. Hans konst går nu även att hitta på badlakan. Och nästa år sätter Åbo stadsteater upp en musikal om hans liv.

-Frimärket blev nog avgörande för den senaste tidens uppmärksamhet i Finland, tror jag. Sen är homosexuellas rättigheter är en fråga som är aktuell över hela världen idag. Och det faktum att Tom of Finland sen 1940-talet har spelat en så stor roll för människor och frigörelse, är också viktigt, säger Pekka Strange.

Vilken är den största utmaningen med den här rollen?

-När jag hade läst manus fanns det en sak som kändes jobbig: en scen vi spelade in förra veckan där jag badar naken i en is-vak. Mitt i vintern. Själva nakenheten var inte särskilt jobbig, men kylan. Jag överlevde. Nu är det bara roliga saker kvar, säger Pekka Strange.

Filmen som har premiär nästa år är en samproduktion mellan finska Helsinki-film och svenska Anagram, samt bolag både i Danmark och Tyskland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista