BBC-serien Krig och Fred, baserad på Tolstojs epos har premiär på lördag.
BBC-serien Krig och Fred, baserad på Tolstojs epos har premiär på lördag. Foto: Pressbild/BBC

Krig och Fred i klassisk BBC-tappning

Carl Moberg om ett klassiskt kostymdrama
1:16 min

På lördag startar BBC:s nya storsatsning, Krig och Fred på SVT. Serien baserad på Leo Tolstojs epos ska gå i 20 avsnitt. Kulturnytts Carl Moberg har sett de första avsnitten.

"Nog finns det dem som minns BBC:s förra Krig och Fred-serie från 1972 med Anthony Hopkins i en av rollerna. Jag tillhör dessvärre inte den skaran. Två avsnitt in i den brittiska storsatsningen tänker jag istället att det här är Game of Thrones om BBC hade varit producenter och Westeros hade varit östra Europa.

Leo Tolstojs mästerliga epos är ett verk av intriger, filosofi, krig och aristokrati. Det är väl också det britterna gör bäst. Tolkningen av Krig och Fred är ett kostymdrama i klassisk brittisk stil. Nära och dramatiskt skådespel istället för storslagna scener. Välgjorda kostymer går före storstilade effekter. Kvaliteten sitter i detaljerna.

Men vet ni vad. Jag tror faktiskt att ni själva kan föreställa er den här serien rätt bra. Vad tänker ni på när ni hör att BBC gör Tv-serie av Krig och Fred? Får ni upp en bild i huvudet? Bra, då vet ni ungefär vad ni har att vänta av den här serien. Det är inga oväntade svängar. Gillar ni brittiska kostymdraman är det här en serie för er. Ser ni hellre något rappare och mer storslaget har nya säsongen av Game of Thrones premiär i april."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".