Sofia Jannok
Sofia Jannok. Foto: Don Titelman/ SVT

Tydligt budskap i Sofa Jannoks nya skiva

"Många med mig lever på en trädgräns"
1:14 min

Artisten Sofia Jannok har alltid ett nytt tema på varje album. På nya skivan This is my land kommer hon att röra sig kring trädgränsen.

Genom sitt nya album "This is my land" vill artisten Sofia Jannok göra ett statement som inte ska undgå någon och därför har hon nu lämnat samiskan som huvudspråk och sjunger mer på engelska och svenska.

Vitt som snö, glöd, svartvitt och kargt... Hennes teman på de tidigare albumen är kopplade till naturen och i den miljön stannar hon kvar även på det nya.

Orda som albumet heter på samiska betyder trädgräns och fungerar som en metafor för samernas utanförskap i samhället.

– Jag och många med mig lever på en trädgräns. Vi har olika landskap som är vitt skilda från varandra men båda har rätt att existera. De är likvärdiga. Det är sådan norm jag vill se i stället för som det är idag att det ska vara majoritetsnormen som ska vara det enda raka och allt som sticker ut från det är ett undantag, säger hon.

På skivan finns också ljudupptagningar från en historisk rättegång som hölls förra sommaren, då samebyn Girjas stämde staten för att få prövat vem som äger rätten till jakt och fiske i fjällområdet.

– Jag samplade från rättegången och därför blir det lite som en debatt som förs på hela skivan. Att det advokaten säger och det jag svarar varvas genom albumets spår, säger Sofia Jannok.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".