Sister Nancy uppträder i Götborg under sin europaturé. Foto: Linda Walkenström
Sister Nancy på scen i Göteborg. Foto: Linda Walkenström

Sister Nancy banade väg för kvinnor inom jamaicansk populärmusik

2:47 min

Det är i år 40 år sedan Ophlin Russel-Myers tog sina första musikaliska steg. Under artistnamnet Sister Nancy kom hon att bli en pionjär inom den jamaicanska populärmusiken som den första kvinna att slå internationellt som dancehall-DJ. Kulturnytt träffade henne nyligen under ett Sverigebesök.

– I början kunde publiken bua åt mig när jag klev in på scen. De skrek "du låter som en satans råtta" eller ”din röst är för dålig och för tunn”, berättar Sister Nancy.

40 år senare är hon fortfarande kvar på scen och idag betraktad som den som bröt ny mark för kvinnliga artister inom den jamaicanska populärmusikgenren dancehall. Som DJ tog hon musiken även utanför Jamaica.

– Jag trodde på mig själv- så det fanns egentligen inget annat att göra än att köra. Jag var en kvinna då, jag är en kvinna nu och jag kommer dö som en kvinna, säger Sister Nancy.

Med klubbklassikern BAM BAM från skivan One Two gjorde hon 1982 internationellt genombrott. En numera väl-samplad låt som återfinns i allt från Kanye Wests till Linda Piras musik.

När det gäller kvinnornas roll inom genren så har mycket hänt sen hon själv klev upp på scen. Genren har förändrats både på gott och ont menar Sister Nancy.

– Nu finns det lika många bra kvinnor som män. En del kvinnliga artister går det i vissa fall bättre än för männen. Det finns en rörlighet nu som inte fanns då, säger Sister Nancy.

Det som däremot blivit sämre inom genren enligt Sister Nancy är den ökade kommersialiseringen.

– Nu är det mer yta. Det handlar mer om pengar och framgång. När det gäller kvinnliga artister så har den här konkurrensen lett en slags avundsjuka sinsemellan. På min tid hjälpa vi kvinnliga artister varandra, stöttade varandra. Men så verkar det tyvärr inte vara längre, säger hon.

Just nu befinner hon sig på europaturné efter att precis ha sagt upp sig från sitt jobb som revisor för att kunna jobba ännu mer med musiken och verka som en motkraft till det som hon menar, den ökade kommersialiseringen.

– Det här är min första kärlek, det är det här jag gör bäst, säger Sister Nancy.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista