Inspelning av Henning Mankells sista pjäs för Radioteatern/Foto: Beatrice Dalghi
1 av 2
Inspelning av Henning Mankells sista pjäs för Radioteatern/Foto: Beatrice Dalghi Foto: Beatrice Dalghi
Författaren Henning Mankell fotograferad i juni 2015. Foto: Nora Lorek/TT.
2 av 2
Författaren Henning Mankell fotograferad i juni 2015. Foto: Nora Lorek/TT.

Henning Mankells sista pjäs blir radioteater

2:17 min

När Henning Mankell gick bort i höstas höll han precis på att avsluta en pjäs om livet och döden för Radioteatern. Nu har den spelats in och ska sändas i P1.

Christer Ekbom på Radioteatern har regisserat pjäsen.

- Henning fick en beställning från oss, och frågade: "Vad ska jag skriva då?". Skriv om kärleken, livet och döden, sa jag. I pjäsen har han vänt på alltihop och börjar med döden.

Två medelålders syskon, en syster och en bror, möts på ett hospis där deras mamma ligger för döden. Allt eftersom åren gått har de två glidit isär. Men mammans sista timmar i livet innebär upptakten till ett nytt samtal mellan syskonen, berättar Christer Ekbom.

- Det är en hoppfull pjäs. Känslan av att det finns någon kvar, det där syskonet som jag tappade på vägen.

Syskonen spelas av Guldbaggebelönade skådespelarna Mats Blomgren och Anna Bjelkerud. Mats Blomgren säger att han känner igen sig i känslan av att plötsligt inse att man står näst på tur när en förälder går bort. 

- Hur de pratar om hur olika minnen de har från sin barndom känner jag igen. Minnet är något som man själv har, och när man går bort försvinner det minnet.

Både skådespelare och regissör vittnar om hur arbetet har färgats av det faktum att författaren gick bort kort efter att ha färdigställt pjäsen.

- Jag och Henning hann aldrig prata färdigt om pjäsen. Så det var fruktansvärt sorgligt och det blev ett otroligt glapp mitt i processen. Då börjar man se pjäsen på ett nytt sätt. Är det hans testamente? Jag vet inte, men han har lämnat efter sig någonting som handlar om att göra upp med livet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista