Cuba Gooding Jr. som spelar OJ Simpson på premiärvisningen i Los Angeles.
Cuba Gooding Jr. som spelar OJ Simpson på premiärvisningen i Los Angeles. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

Fallet OJ Simpson är full av serietrender

1:04 min

Hittills har SVT visat två avsnitt av storproduktionen Fallet OJ Simpson: American Crime story. Carl Moberg har spanat trender i den hyllade serien.

Först ska nämnas att Fallet OJ Simpson hakar på senaste årens trend att djupdyka i moderna rättsfall. Vi har lyssnat till det i hyllade podden Serial och sett det i tv-serien Making a Muderer. Det är i denna nytradition som världens kanske mest uppmärksammade rättsfall kliver in. 

För den som inte känner till grundhistorien är OJ Simpson en av 90-talets största amerikanska fotbollsspelare och därtill skådespelare och allmän megakändis. Den 12 juni 1994 påträffas hans exfru Nicole Brown Simpson och en god vän till henne brutalt mördade.

Allt pekar på att OJ Simpson är mördaren men i tidernas kanske mest uppmärksammade rättsfall frias han. Det är den berättelsen som American Crime Story har tagit sig an i sin första säsong.

American Crime Story som är seriens vinjett bygger annars på ytterligare en trend, franchise. Konceptet är en uppföljning till American Horror Story som har gått i fem säsonger. Varje säsong har i stort sett samma skådespelare men berättar en ny skräckhistoria. Att bygga olika berättelser under en löst sammansatt franchise är annars något vi har sett ett tag på bioduken i allt från superhjältar till Star Wars-spinoffs.  

Enligt Hollywood Reporter ska det redan vara klart att säsong två av American Crime Story ska handla om orkanen Katrina. Nytt fall men samma vinjett alltså.

Ytterligare en trend som vi sett de senaste åren är väl att serien kryllar av filmstjärnor. Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, John Travolta, David Schwimmer för att nämna några. Det tycks vara så att glamourgränserna mellan film och serie suddas ut allt mer för skådespelare.

Nåväl det här kanske är att rusa lite för fort fram. Serien har bara visats i två avsnitt på SVT. För att istället sammanfatta kort hur den står sig kan man säga att skådespelarnas kvalitet har stor betydelse. Det är strålande skådespel i en dramatisk, välproducerad och intensiv berättelse. Jag tror också att det här kommer att bli en sådan serie där den där känslan infinner sig efter ett avsnitt är slut som skriker – bara ett avsnitt till…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista