Housam Al-Mosili, fristadsförfattare i Linköping. BILD: Teresa kristoffersson
Housam Al-Mosili, fristadsförfattare i Linköping. BILD: Teresa kristoffersson

Författaren Housam Al-Mosilli kan skriva utan att vara rädd

5:17 min

Fem år har gått sedan upproret i Syrien, starten på det brutala inbördeskrig som ännu pågår. Författaren Housam Al-Mosili är en av de många konstnärer som tvingats fly landet. Sedan två veckor lever han som fristadsförfattare i Linköping.

Vägen har gått genom Libanon, Egypten och Turkiet och nu Sverige.

-När jag klev av flygplanet fick jag en hostattack. Det var nog för att det var första gången i mitt liv som jag andades ren, frisk luft, berättar den 29 år gamla författaren och journalisten Housam Al-Mosili.

Det har bara gått två veckor sedan han landade i Linköping. Här ska han i två år verka som fristadsförfattare. Han får bostad, ett nätverk, men framförallt möjligheten att skriva utan att behöva vara rädd.

Vi sitter i en hård bibliotekssoffa. Housam Al-Mosili berättar om sin flykt från Damaskus, flykten från den plats där hans yrkesutövande nästan kostade honom livet.

-Min familj och mina vänner sa till mig att lämna landet. "Nästa gång de tar dig kanske du inte överlever".

Tre år senare sitter han här. I Linköping, en av omkring femton städer i landet som tar emot och stöttar konstnärer på flykt undan censur.

Han läser ur en text han skrev för några år sedan när han inte förmådde sig prata med någon, De tystas dagbok.

Minnen och nya möten med platser och människor väver jag in i mina texter, säger Hosam Mousili. Nu ska jag till exempel skriva om Linköpings alla cyklar.

- Det är cyklar precis överallt i den här staden.

Men i allt han skriver finns Syrien.

-Jag kan inte unna mig att skriva vad som helst just nu. Jag har ett uppdrag, jag vill berätta om det som skett och fortsätter att ske i mitt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista