Författare riskeras dödas i sina hemländer.
Författare riskeras dödas i sina hemländer. Foto: TT

Umeå blev ingen fristad för författare

1:13 min

Umeå kommun erbjuder inget skydd till förföljda författare som riskerar dödas i sina hemländer på grund av vad de skriver, trots att det har beslutats för flera år sedan.

Centerpartiets Sven-Olov Edvinsson var den som föreslog att förföljda författare skulle kunna få en fristad i Umeå. Och idag är han besviken.

– Jag tycker inte om det, säger han.

Förslaget klubbades igenom 2011 och det blev kulturnämnden som fick i uppdrag att organisera och finansiera ett fristadsprogram för författare som riskerar att dödas i sina hemländer. Men nämnden drabbades av sparkrav, de tyckte sig inte ha råd med att själva betala de omkring 750 000 kronor om året som det skulle kosta och därför så bollade dom över finansieringsfrågan till kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen sa nej och bollade tillbaka den igen till nämnden. Och så stannade projektet av.

Tomas Wennström är ordförande i kulturnämnden säger att man måste vänta och se om det finns ekonomiskt utrymme i nästa budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista