Påskfjädrar
Påskfjädrar. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio

Påskens konstvandringar blir inkörsport för nya konstnärer

0:59 min

Påsken har blivit något av en konsthögtid. Runt om i landet öppnar i dagarna ateljéer och gallerier upp för konstvandringar.

En av landets konstvandringar under påsken är den årliga vårrundan i Falköping som lockar tusentals besökare. När rundan startade för flera år sedan bestod den av fem utställare, nu är det ett 30-tal som visar upp sin konst.

Ingemar Tinnert som är landskapsmålare och arbetar i akvarell var en av dem som startade vårrundan. I år kommer han som vanligt att öppna upp sin ateljé för besökare. Han har också till sitt galleri tagit in en gästkonstnär i form av textildesignerna Marianne Abelsson.

De båda är vid det här laget etablerade men en av fördelarna med rundan, menar Ingmar är att den öppnar upp möjligheter för nya konstnärer.

– Det har blivit ett forum för väldigt många att få vara med. Vi har ingen jury eller så utan det är upp till alla att ordna sin egen utställning. Ungdomar och alla nykomlingar behöver också en arena att visa upp sig. Jag tror att detta har varit en inkörsport för många, säger Ingemar Tinnert.

Han berättar också att många går samman i mindre grupper under året och skapar tillsammans med sikte på att ställa ut antingen under den konstrunda som går av stapeln på hösten eller nu under påsken.

– Då har man nått en annan dimension av det här. Det är gemenskap som skapas under ett helt år. Vi lever i en värld där allt ska vara så individuellt och då kan det här vara roligt att man får en mänsklig dimension i en sådan här konstrunda, säger Ingemar Tinnert.

Frågan är väl kanske varför det sker just under påsken och hur det har kunnat bli en sådan tradition. I Ingmars fall har det mycket att göra med praktiska anledningar.

– Att göra iordning utställningen och ateljén behöver några dagar. Det är ganska mycket jobb. Sen har det blivit lite tradition, känner man, när vi har hållit på i så många år. Det är faktiskt så att väldigt många Falköpingsbor har gäster och vänner och bekanta som firar påsk ihop och då åker man en utflykt runt och tittar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista