Sister Fa medverkar i  filmen "Fonko" av Göran Hugo Olsson.
Sister Fa medverkar i filmen "Fonko" av Göran Hugo Olsson. Foto: Pressbild

En sprudlande musikscen med stor vikt för samhället

3:44 min

Guldbaggeprisade Göran Hugo Olsson är tillbaka med dokumentären "Fonko", en film som tar pulsen på den sprudlande musikscenen i olika afrikanska länder, musik som har en viktig roll i samhällsutvecklingen.


Dokumentären gör han tillsammans med Lamin Daniel Jadama, Lars Lovén och Tobias Janson, som också gjorde "The Black Power mixtape", som fick två guldbaggar 2012 och "Om våld", som var en dokumentär om tredje världens frigörelsekamp med fokus på Afrika.

De är tillbaka i Afrika, men  egentligen är Göran Hugo Olsson tveksam till att filma i Afrika.

– Jag tycker inte att svenskar eller européer överhuvudtaget ska åka till Afrika och filma – de som bor där ska göra egna filmer och berätta om sitt liv. Men det finns ett undantag och det är musik. Det är en global konstart, en otroligt snabb och ung konstart och därför ser man trender och tendenser mycket fortare inom musik än vad man gör i film och litteratur. Och nu står de inför en stor omvandling i Afrika och folk är väldigt politiska och socialt medvetna och det speglas i musiken.

– Musik är också en mycket mer demokratisk konstform än film till exempel efter som film är så bökigt och dyrt. Men att spela musik är förhållandevis lätt ändå med ny  inspelningsteknik och internet som gjort den afrikanska musikvågen möjlig.

I filmen spelar musikern Fela Kuti en stor roll och hans samhällsengagemang finns som en röd tråd i filmen.

– Han har en så stark ikonstatus – en människa som förändrade musiken men som också var aktiv politiskt och socialt i sin samtid. Många av hans åsikter är relevanta idag, säger Göran  Hugo Olsson.

Hur märks det i musiken idag?

– Något man slås av är hur socialt engagerade musiker är idag och det tror jag är ett arv från Fela Kuti

Premiär för "Fonko" 8 april.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista