Beethoven
Beethoven komponerade ett Rondo i "zigenarstil" i G-dur, Opus 129 . Foto: Public domain.

Beethoven har besegrat Mozart

Den årliga undersökningen "Classic FM hall of fame", som listar Storbritanniens mest uppskattade klassiska kompositörer, har för första gången konstaterat att Beethoven är mer populär än Mozart.

Undersökningen är världens största i sin sort och i år var det över 170 000 personer som tyckte till i frågan, skriver The Telegraph.

Ralph Vaughan Williams "The lark ascending" utsågs för sjunde gången till det mest uppskattade stycket. Beethoven och hans "Piano concerto no 5 (Emperor)" landade på listans femte plats - två placeringar över Mozarts "Clarinet Concerto". Totalt sett tog sig Beethoven in på totalt 19 placeringar på listan, varav tre var på topp tio-listan. Han blev därmed den totalt sett mest populära kompositören. Mozart fick in ett verk bland de tio mest populära och totalt sexton stycken på listan.

Den årliga undersökningen har gjorts sedan 1996 och Mozart har alltid haft övertaget över Beethoven.

"Jag tror att Beethovens nya position som den mest populära kompositören har att göra med filmer som den Oscarsvinnande 'The kings's speech', som är känd för att ha använt hans sjunde symfoni. Men hans musik är så universellt populär", säger John Suchet, som presenterar listan.

Undersökningen görs av den brittiska radiokanalen Classic FM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".