Avicii. Foto: Amy Sussman / AP / TT.
Avicii. Foto: Amy Sussman / AP / TT.

Avicii slutar turnera

1:21 min

Tim "Avicii" Bergling slutar turnera och spela live efter 2016. Det skriver den svenska dj-stjärnan på sin hemsida och på sina olika sociala medier-konton.

Det var 2011 som Tim Bergling slog igenom på riktigt som Avicii med låten Levels. Sedan dess har han etablerat sig som en av världens största inom elektronisk musik med ett flertal hits i topp på internationella listor.

 I ett avskedsbrev säger 26-åringen att årets turné blir hans sista. Vilket är en stor sak för fansen som vant sig vid hans livframträdanden. För utöver att släppa hits har spelningar blivit ett signum för Avicii. De har varit stora och många. Som mest gjorde han otroliga 320 stycken på ett år.

 Det var dock innan 2014 då han började tampas med hälsoproblem och var tvungen att ställa in konserter. I sitt brev till fansen säger han att han nu ska fokusera mer på sig själv men att han ska fortsätta kommunicera via musiken. Samtidigt öppnar han för en möjlighet att återkomma. "En del av mig kan inte säga aldrig, jag kan komma tillbaka... men det kommer att dröja", skriver han i brevet. 

 Under en spelning på musikfestivalen Ultras i Miami, inför en publik på 165 000, annonserade Avicii sin enda och nu också sista spelning i Norden. Det blir på Tallriken i Malmö den femte augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista