Ovidiu Anton.
Ovidiu Anton. Foto: TVR.

Rumänien utesluts ur Eurovision

Den rumänska artisten Ovidiu Anton får inte tävla i Eurovision Song Contest med sin låt ”Moment of Silence”. Rumänien stryks på grund av ekonomiska skulder.

Uteslutningen ur ESC beror på en innestående skuld på tio miljoner euro som Rumänska public servicekanalen Televiziunea Română, TVR, har gentemot European broadcasting union, EBU, som nu då har beslutat att inte längre får ta del av EBU:s medlemskap.  

– Det är såklart ett tråkigt besked. Vi hade sett fram emot att välkomna den Rumänska delegationen till Stockholm. Vi fick ett tidigt varsel från EBU om att detta kunde inträffa och har planerat för det. Nu justerar vi i startordning och repetitionsschema i semifinal två och fortsätter vårt arbete med produktionen för de 42 deltagande länderna, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2016, i ett pressmeddelande utskickat av SVT.

TVR:s skulder har varit ett problem i flera år och uteslutandet ur EBU innebär också att kanalen inte får del av Eurovision News och Sport News Exchange samt rätten att sända EBU-event.

– Det är beklagligt att vi var tvungna att vidta denna åtgärd. Vi är besvikna över att alla våra försök att lösa den här frågan inte har fått något svar från den rumänska regeringen. TVR:s skuld äventyrar EBU:s finansiella stabilitet., säger Ingrid Deltenre, EBU:s generaldirektör i ett pressmeddelande.

Mer om Melodifestivalen & Eurovision Song Contest

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".