Alexandra Therese-Keining. Foto: Maja Suslin / TT
Alexandra Therese-Keining. Foto: Maja Suslin / TT
HBTQ-filmfestival

Svenska filmen "Pojkarna" stoppad efter bombhot i Moskva

– Jag inspireras verkligen av festivalens mod, säger regissören Alexandra-Therese Keining efter bombhot när hennes film "Pojkarna" skulle visas på filmfestivalen Side by Side i Moskva på söndagen.

På söndagen publicerades ett Facebook-inlägg från teamet bakom filmen:

"Pojkarnas visning avbruten på grund av bombhot mot filmens tematik under HBTQ-filmfestivalen Side by Side i Moskva. Svenska regissören och kompositör har evakuerats från platsen av polis och bombsökningspersonal på plats.”

Filmen "Pojkarna" bygger på en ungdomsroman av Augustbelönade författaren Jessica Schiefauer och handlar om tre unga tjejer som upptäcker en växt som kan förvandla dem till män och hur de utforskar det andra könet om nätterna.

I Ryssland är det idag förbjudet att propagera för homosexualitet gentemot unga.

När Kulturnytt i P4 når Alexandra-Therese Keining är hon och filmens kompositör Sophia Ersson tillbaka på hotellet. Hon berättar att filmvisningen skedde i en nedlagd fabrik eftersom inga biografer vågar visa festivalens filmer med HBTQ-tema. 45 minuter in i filmen fick arrangörer och polis ett bombhot via telefon.

– Vi evakuerades genast och ett över tre timmars sökande efter en bomb påbörjades. Vi var väldigt imponerade av hur festivalen agerade men också besviken när visningen av filmen (samt vår Q and A med publiken ställdes in) inte återupptogs, trots att ingen bomb påträffats.

– Jag har tidigare besökt festivalen med en av mina andra filmer "Kyss Mig" där jag också varnades om att det skulle bli våldsamma reaktioner. Då visades min film på ett hotell för bättre säkerhet och för att undvika bombhot och våldsbrott. 

Trots höjd säkerhet valde hon att åka på festivalen igen med "Pojkarna" eftersom hon stöttar festivalen.

 – "Pojkarna" är en film som brukar väcka starka reaktioner - jag är van vid det och filmens tematik får det fokus som den så behöver.

– Jag inspireras verkligen av festivalens mod och dess besökare där samkönad kärlek är en vardaglig kamp som aldrig någonsin låter sig tystas.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".