Birgitta Ohlsson, FP, intervjuad i Ekots lördagsintervju. Foto: Adam Ihse/TT
"Oacceptabelt beteende att lägga sig i svenska medier och pressfriheten" säger Birgitta Ohlsson (L)

Turkiskt agerande mot TV4 får kritik

Turkiets ambassad har försökt att få TV4 att inte sända en dokumentärfilm om folkmordet på assyrier. "Oacceptabelt" säger Birgitta Ohlsson (L) som kräver att UD kallar upp Turkiets ambassadör.

Arif Gülen, pressansvarig på turkiska ambassaden, skriver i ett e-brev till kanalen att han "till fullo respekterar yttrandefriheten" men att det inte råder konsensus kring hur man skall definiera de händelser dokumentären skildrar, och att alla folk i det ottomanska imperiet utsattes för stora lidanden under första världskriget, "oavsett religiöst eller etniskt ursprung".

Med hänvisning till detta ber Gülen TV4 att ompröva sitt beslut att sända dokumentären "Seyfo 1915 - Det Assyriska folkmordet" på söndagskvällen.

Viveka Hansson, programdirektör på TV4 skriver att kanalen kommer att sända dokumentären som planerat och "protestera mot varje försök att utöva påtryckningar som hotar yttrandefriheten".

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L) vill nu att Turkiets ambassadör förklarar sig.

– Jag kräver att Margot Wallström (S) och utrikesdepartementet kallar upp den turkiska ambassadören, för det är ett oacceptabelt beteende att lägga sig i svenska medier och pressfriheten, säger hon till TT.

Hela brevet från turkiska ambassaden är återgivet på TV4:s medieblogg.

Omkring en miljon människor dödades under folkmordet 1915-1923. De flesta var armenier, men även andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades.

Folkmordet i det Osmanska riket under första världskriget benämns ofta som Armeniska folkmordet eller, av framförallt assyrier och syrianer, som Seyfo.

De flesta som mördades, omkring en miljon människor, var armenier. Men även andra kristna minoriteter, som assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades.

Majoriteten av dem som överlevde folkmordet 1915-1923 flydde det Osmanska riket, som i stort sett tömdes på sin kristna befolkning.

Den 24 april 1915 beskrivs som folkmordets startdatum. Då deporterades, fängslades och mördades flera hundra armeniska politiska, intellektuella och religiösa ledare i den dåvarande huvudstaden Konstantinopel. Datumet högtidlighålls varje år.

Därefter inleddes tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. Hundratusentals människor dog av hunger och godtyckligt våld under påtvingade dödsmarscher genom ökenområden. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes på slavmarknader eller tvångskonverterades till islam.

Källa: Forum för levande historia.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".