Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Ragnarock öppnar i Roskilde

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 14.58
"Vi berättar om ungdomskulturen, hur popen och rocken använts som en frizon "
(2:41 min)
bild
Jacob Westergaard Madsen Foto: David Richter

På fredag invigs Danmarks första rockmuseum i Roskilde: Ragnarock.  Men om man förväntar sig ett "Hall of fame", med kända rockmusikers gitarrer i montrar, blir man besviken. Ragnarock fokuserar i stället på rock och pop som kulturyttring och effekt på samhället.

- Det är möjligen spektakulärt, men jag tycker inte det finns så mycket berättelse i Hall of fame-vinkeln. Det är fint om du är ett fan av en speciell musiker och får se personens gitarr. Men om du inte är fan, så säger dig gitarren inget. Vi vill hellre göra en bredare utställning som berättar om musiken i ett större samhällsperspektiv. Vi berättar om ungdomskulturen, hur popen och rocken använts som en frizon för olika generationer, säger Jacob Westergaard Madsen, curator på Ragnarock.

Museet för pop, rock och ungdomskultur, som det också heter har en guldskimrande fasad, med en lång röd "matta" som löper fram till ingången. Det har kostat 125 danska miljoner. På bottenplan ska finnas ett cafe och en mindre scen. Utställningarna börjar några våningar upp.

Redan i hissen får man en snabbresumé av 60 års dansk musikhistoria på de 30 sekunder det tar att åka upp. Men själva utställningsdelen är uppbyggd tematiskt. Musik och teknik, musik och politik, musik och fansen och så vidare.

Ragnarock är ett danskt museum och således berättas det mesta via danska artister, även om det finns internationella utblickar. På en vägg kan man välja ett årtal, kroka i sina lurar och höra Anne Linnet berätta vad som hände musikaliskt just då. Och liksom på många museer numera har det varit viktigt att besökarna ska aktiveras. T ex kan man testa att göra sin egen ljusshow, eller mäta om man kan skrika högre än the Beatles eller Metallicas fans.

Men museet lägger också kraft på att berätta historien om hur musiken använts för olika syften, att driva åsikter tex, och hur medvetna artisterna varit om effekten.

- Det är för att musiken har den känslomässiga dimensionen som det gör den enormt lämpad för agitation. Det var något de danska grupperna på 70-talet var medvetna om. Vi har pratat med några av de mest centrala musikerna på den tiden, som har berättat att musiken var det bästa sättet över huvudtaget att nå ut till massorna.

Rocken i sig skapades ju som ett uppror mot det bestående, mot institutionerna. Nu skapar ni en egen institution av rocken - gör ni inte rocken en otjänst?

- Nej, jag tycker snarare att sätter perspektiv på historien. Rocken är ju inte enbart opposition, rocken och popen har också varit en del av det bestående samhället från starten. Det har hela tiden funnits en marknad som har sett en jättepotential i rocken och i de unga konsumenterna, som någon som vill köpa. På ett sätt ligger rockhistorien mellan de två motpolerna. Och det är den historien vi vill berätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".