Aida Tena och Omid Ahmadi går i åttan på Sätraskolan i Stockholm och får i dagsläget inte gå på 15-årsfilmer.
1 av 2
Aida Tena och Omid Ahmadi går i åttan på Sätraskolan i Stockholm och får i dagsläget inte gå på 15-årsfilmer. Foto: Amanda Horne/SR
15-årsgränsen för film kan förändras.
2 av 2
15-årsgränsen för film kan förändras. Foto: TT

15-årsgränsen för film kan ändras

Statens medieråd: Föräldrar har redan stort ansvar över sina barns mediekonsumtion.
2:23 min

Statens medieråd föreslår att ledsagarregeln för 15-årsgränsen ska utvidgas. Vilket skulle betyda att en 11-åring eller äldre skulle kunna se en film med 15-årsgräns, tillsammans med en vuxen.

I ett aktuellt förslag som väntar på att behandlas av kulturdepartementet vill Statens medieråd att ledsagarregeln för 15-årsgränsen ska utvidgas. Vilket skulle betyda att en 11-åring eller äldre skulle kunna se en film med 15-årsgräns, tillsammans med en vuxen.

Något som fjortonåriga Aida Tena på Sätraskolan i Stockholm välkomnar.

 – Jag kan tycka att det är lite irriterande. Jag fyller 15 år om bara några månader och de hade inte låtit mig gå in. Jag är ju samma person liksom, säger Aida Tena.

Statens medieråd menar att föräldrar redan har ett stort ansvar för sina barns mediekonsumtion och att det därför är rimligt att det utökas till att även gälla på bio. 

Men det främsta skälet handlar om barns rätt till information menar myndigheten. Att skicka in en film för granskning till Statens medieråd kostar och därför blir inte alla filmer granskade utan får istället en automatisk 15-årsgräns.

– Många filmer med 15-årsgräns på bio idag har inte ett innehåll som motiverar den 15-årsgränsen. Med en utvidgad ledsagarregel skulle man delvis komma till rätta med det problemet, säger Johan Karlsson, verksamhetsansvarig för filmgranskningen på Statens medieråd.

Förslaget har dock mötts av kritik. Sveriges filmuthyrareförening, de svenska filmdistributörernas branschförening tycker att de ansvariga utgivarna själva ska bestämma över åldersgränserna. De har därför själva tagit fram ett förslag, som utgår från den utredning som kom 2014 med slutsatsen att branschen skulle reglera gränserna.

– Men den verkar det som att kulturdepartementet slängt i papperskorgen. Trots att tunga branschinstanser som filmproducenterna, filmbolagen, alltså distributörerna, och biografägarna har ställt sig bakom det. Och det tycker vi är bekymmersamt, säger Eric Broberg, vice ordförande för Sveriges filmuthyrareförening.

Om kulturdepartementet väljer att gå vidare med lagförslaget eller lyssna på kritikerna är ännu inte bestämt. Men Omid Ahmadi som går i åttan på Sätraskolan tycker att förslaget låter klokt.

– Man får väl en bättre känsla av att sitta med någon och titta på filmen än om man sitter själv. Och om det är en skräckfilm så finns en person där ifall du blir rädd, säger Omid Ahmadi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".