Kvinna spelar ukulele. Foto via Flickr

Med tusentals ukulelespelare försöker Sverige få tillbaka orkesterrekord

"Ukulelen är som en liten leksak"
1:26 min

Just nu har Tahiti titeln världens största ukuleleorkester med 4792 ukulelespelare, men till den tredje september har musikläraren Thomas Allander bokat Stockholm Stadion för att slå rekordet. Han tror att ukulelen är ett instrument som bjuder in till att våga spela och sjunga.

– Ukulelen är som en liten leksak.  Det är inget riktigt intrument så att säga, den kan man ta hur lätt som helst  i famnen och plinka på. Det gör att alla de som haft någon slags låsning och inte tycker att de kan, de fattar instrumentet direkt och vill prova på, säger Thomas Allander.

– Det är många som är 50-60 plus som köpt biljett – det är sopm att folk gått och drömt när det har jobbat alla år och när de får tid är det en liten ukulelegrupp där de går och spelar och sjunger. jag är förvånad för det finns många sådana.

2007 slog Sverige rekord på Långholmen i Stockholm -- 3 september kan det ske igen. Låten orkestern ska spela på Stadion har Thomas Allander skrivit och som finns att öva på

– Det är en liten låt som är på tre ackord som jag har skrivit: "Det har du gjort för mig" - den bygger på ukulelens fyra strängar. Två ackord hade räckt men vi tyckte att vi skulle höja ribban, säger Thomas Allander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".