Nora Nilsson.
Nora Nilsson. Foto: Kulturhuset Stadsteatern.

Det blir århundradets kärlekskrig på stadsteatern

Nora Nilsson tar sig an Ebba-Witt Brattströms skilsmässoskildring Århundradets kärlekskrig.

När litteraturprofessorn Ebba-Witt Brattström släppte sitt lyriska versepos Århundradets kärlekskrig, damp den ner precis så som skilsmässan hon skildrar. Våldsamt, bullrigt och långt från den mer välstädade, uppgivna försoningen som en skilsmässa också kan vara. Det verkade även svårt för många att särskilja fiktionen från verkligheten, när ena halvan av ett litterärt kärlekspar skrev en så aggressiv skildring av ett uppbrott. Det hela gjordes inte enklare av att tidigare maken och akademiledamoten Horace Engdahl strax där på släppte en samling aforismer döpt till Den sista grisen.

Århundradets kärlekskrig handlar om relation och jämställdhet och när det är som sämst.

– Det är både roligt och hemskt att Århundradets kärlekskrig som bok lästs som ett slags skilsmässans höga visa i vår tid. Alltför många känner igen sig, vilket visar att vi har ett stort problem om jämställdheten tar slut vid hemmets tröskel, säger Ebba Witt-Brattström i ett pressmeddelande.

Nu ska regissören Nora Nilsson ta sig an boken och göra teater av texten. Hon är själv inte ovan vid att vara en del av det kulturella samtalet. Som med hennes senaste uppsättning med Profilteatern Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!

– Det ska bli väldigt spännande att ta sig an Ebbas bok. Det är ett material som berättar om den patriarkala strukturen som vi lever i. Den blottlägger exakt vad det betyder när det djupt privata - en kärleksrelation mellan man och kvinna - blir politik. Det är smärtsamt, absurt och supervasst. Det är krig, säger regissören Nora Nilsson i ett pressmeddelande.

Århundradets kärlekskrig har planerad premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm våren 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".