Bord med julmat. Foto: Jurek Holzer/TT
Flera tjänstemän misstänks ha bjudits på julbord 2012 och 2013

Konstnärsnämndens chef kan ha mutats med julbord

Ann Larsson, som är chef för statliga Konstnärsnämnden, utreds för mutbrott efter att ha blivit bjuden på dyrt julbord av en intresseorganisation.

Ann Larsson utsågs till direktör för Konstnärsnämnden 2013.

Upprinnelsen till att hon nu utreds för misstanke om tagande av muta är ett avslöjande som gjordes av Sveriges Radios program Kaliber 2014, där Föreningen svenska tonsättares ordförande Martin Q Larsson bland annat sade att julmiddagarna anordnades med syfte att "påverka politiker och tjänstemän" - ett uttalande som han senare tog tillbaka. 2013 landade notan för julmiddagen - där Ann Larsson och 270 övriga gäster deltog - på 340 874 kronor, enligt SVT.

Martin Q Larsson utreds sedan tidigare för givande av muta. Ann Larsson är den första som misstänks för tagande av muta i det aktuella ärendet, vilket utreds av Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption.

– I ärendet finns det ett antal personer, en person som är misstänkt för att ha arrangerat festmiddagarna, det är då den som är ordföranden för Föreningen svenska tonsättare. Sedan har vi ett antal personer som har deltagit och det vi gör är att vi huvudsakligen inriktar oss på personer som tillhör den offentliga sektorn och har möjlighet att på ett eller annat sätt påverka bidrag och annat, säger Alf Johansson.

Ann Larsson har ännu inte tagit del av åklagarens utredning men fått ett datum för förhör. Hon vill inte medverka i radio men säger till Kulturnytt att hon inte anser att julmiddagarna ligger till grund för mutbrott, utan menar att det rör sig om representationsmiddagar.

Enligt Alf Johansson kommer man framöver att hålla förhör med 15-20 personer som har deltagit på julmiddagarna från och med 2011.

Bakgrunden till brottsmisstankarna mot Ann Larsson är ett avslöjande i P1:s Kaliber från 2014


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".