Saga Ax.
Saga Ax. Foto: Streetstar

Breakdansaren Saga Ax i svenska finalen i prestigefyllda BC One

Saga Ax: "Man kan inte gå ut och vara ledsen, det var så jag missade på första"
1:08 min

I helgen avgörs svenska finalen i en av de mest prestigefyllda breakdancetävlingarna: BC One Sweden Cypher. En som tagit sig till finalen är Saga Ax från Uppsala.

Tävlingen i Sverige har samlat åtta finalister och det är en tävling där man tävlar en mot en. Vinnaren går vidare till världsfinalen i Nagoya i Japan i december där man tävlar mot femton finalister.

Saga Ax berättar att taktiken hon har är att försöka möta motståndarens moves med att göra dem ännu bättre och sedan toppa med de rörelserna som hon är allra bäst på.

– Det handlar mycket om att agera i ögonblicket beroende på vem man möter och vad den personen gör .

Handlar det väldigt mycket om attityd?

– Man kan inte gå ut och vara ledsen, för det ser det ut som man förlorar, det dömer många domare på. Det var faktiskt därför jag förlorade en av mina första danstävlingar när jag var liten, jag gick in och körde mina solon och ingen såg att jag ramlade utom jag själv. Så gick jag ut skitledsen med huvudet ner och sprang tillbaka till mina danskompisar i hörnet. Då sa domaren "Du körde jättebra men du gick ut och var ledsen efter och då förstod jag att du failat". Det är så det funkar, även om man ramlar men fortsätter att ha attityd, då märks det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".