Freddie Wadling. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 7
Freddie Wadling verkade gilla att publiken gillade det han gjorde på scenen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/P4 Värmland.
Freddie Wadling Foto: Claudio Bresciani/TT
2 av 7
Freddie Wadling Foto: Claudio Bresciani/TT
Freddie Wadling
3 av 7
Freddie Wadling Foto: Michael Winnerholt
Freddie Wadling. Foto: SR Foto.
4 av 7
Freddie Wadling. Foto: SR Foto.
Freddie Wadling. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
5 av 7
Det var fullsatt när Freddie Wadling uppträdde på Teaterscenen. Få lär ha blivit besvikna. Foto: Lars-Gunnar Olsson/P4 Värmland.
Nicklas Malmberg
6 av 7
Freddie Wadling Foto: Nicklas Malmberg

Freddie Wadling är död

Ebbot Lundberg: "Jag minns hans blick, hans röst och hans humor - hans väsen"
0:28 min

Artisten Freddie Wadling har avlidit, 64 år gammal, uppger TV4.

"Det är med ett hjärta fyllt av sorg som jag tyvärr måste meddela att Freddie Wadling, efter ett hastigt sjukdomsförlopp, avled igår den 2 juni", skriver Charlott Stenberg, administratör av Freddie Wadlings officiella Facebooksida.

– Jag minns hans blick, hans röst och hans humor – det är det som han är, hans väsen. Han är en stor konstnär. Jag sa det nyss, han är Sveriges Captain Beefheart, säger sångaren Ebbot Lundberg som var kollega och vän till Freddie Wadling.

– Han är grymt unik och han blev väldigt kultförklarad, med all rätt. Han var folkkär, bred samtidigt som han hade sin bas i ganska extrem populärkultur som aldrig övergav honom heller, säger Lars Aldman, som ledde programmet "Bommen"  i Sveriges Radios P3 som spelade mycket av Freddie Wadlings musik.

Lars Aldman ser en artist som har påverkat mycket i svenskt musikliv:

– För mig var han någon slags punkens Ingemar Bergman, en människa som pressades framåt av en inre kamp. En slags influens var att han var så orädd att hoppa mellan olika genrer i alla fall när han blev äldre. Musiksverige kommer att bli mycket, mycket fattigare utan honom.

En rad band

Wadling inledde sin musikaliska bana som punkare och debuterade 1978 med punkgruppen Liket lever. Under sin karriär hann han spela med en rad band, däribland Fläskkvartetten, Lädernunnan, Blue For Two och Cortex. Ett av de senare bandkonstellationerna hette Kingdom of Evol.

Han stod också på Göteborgs Stadsteaters scen i föreställningen "Frankenstein" och var också konstnär .

Freddie Wadling skulle ha varit med i TV4:s "Så mycket bättre" som snart skulle ha börjat spelas in.

Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson har framträtt tillsammans med Freddie Wadling, men kände honom också privat sedan många år tillbaka, och hade sett fram emot inspelningen av "Så mycket bättre" .

– Jag är bedrövad. Jag hade sett fram emot att åka till Gotland och pyssla om honom i tio dagar. Han var sjuklig länge, men det här verkar ha gått fort, säger han till TT.

– Han var en helt egen, unik person och hade en fantastisk sångröst.

Förutom sina skivor med olika grupper har han gett ut ett flertal soloalbum, bland vilka kan nämnas "A soft-hearted killer" (1997), "En skiva till kaffet" (1999), "Skillingtryck & mordballader" (2000), "Jag är monstret" (2005), "The dark flower" ("Den mörka blomman") (2009), "With a license to kill" (2011) med tolkningar av James Bond-låtar.

Wadling släppte sin senaste skiva "Efter regnet" i år och gav tre konserter. Nästa år skulle han medverka i en musikal på Helsingborgs arena.

Freddie Wadling blev 64 år.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".