The Magnitsky act

Norsk filmfestival stoppar visningen av kontroversiell film

Festivalen hotades med stämning
2:10 min

Dokumentären "The Magnitsky Act" som skulle haft premiär på filmfestivalen Grimstad i Norge kommer inte att visas där. Det beslutet fattade festivalen på tisdagen efter att ha hotats med stämning av bland annat anhöriga till Sergej Magnitskij, som filmen handlar om.

Filmen handlar om visselblåsaren Sergei Magnitskijs död och argumenterar för att han inte dog på grund av misshandel och brist på läkarvård i ryskt fängelse, tvärtemot den etablerade bilden som slagits fast av bland annat flera tunga människorättorganisationer. Ett norskt produktionsbolag ligger bakom och huvudfinansiär är det Norska filminstitutet.

– Filmarna ger sin bild och det finns kritiker som har gett en annan bild. Vi går inte in och tycker till i juridiska frågor, säger Kristine Ann Skaret som är dokumentärfilmskonsulent på Norska filminstitutet.

Hon säger att vidare att det norska filminstitutet har beviljat filmen stöd utifrån det konstnärliga värdet, och att det spelat in att Piraya-film som ligger bakom, är ett välrenommerat produktionsbolag. 

En av personerna som hotat att stämma filmfestivalen är en av huvudpersonerna i filmen, den amerikanske affärsmannen William Browder. Han var Sergei Magnitskijs arbetsgivare när Magnitskij avslöjade en pengasvindel 2008.  Efter avslöjandet häktades Magnitskij själv på order av två av de högt uppsatta poliser som han pekat ut som delaktiga i affären. 

Efter ett år i fängelse under vad som rapporterats som tortyrliknande förhållanden dog Sergej Magnitskij 2009. William Browder ser filmens försök att smutskasta Magnitskij som ärekränkning.

Browder har tidigare fått igenom stopp på visningar i Europaparlamentet och i den franska tv-kanalen Arte. Kristine Ann Skaret på Norska filminstitutet säger att hon inte vet vad som skedde i de fallen specifikt, men att det vore synd om stämningsansökningar skulle hindra filmer från att visas.

– Det blir en utmaning för yttrandefriheten och för dokumentärfilm om starka ekonomiska intressen och advokater kan stoppa till exempel-tv-visningar.

Browder själv menar att filmen är full av medvetna lögner. Att han försöker stoppa visningarna av filmen betyder inte att han vill inskränka yttrandefriheten.

Mer tecken på att filmvisningen är kontroversiell har visat sig de senaste dagarna då norsk press rapporterar att filmbolaget Piraya polisanmält Browder och den norska Helsingforskommitten för olovligt spridande av en ofärdig version av filmen. Browder slår ifrån sig kritiken och hävdar att det norska bolaget skickat runt länkar till olika personer för att marknadsföra filmen, och att någon av dessa skickat vidare den till honom.

Red. anm: Intervjuerna är gjorda före beskedet om att festivalen i Norge stoppar visningen.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".