Peter Stormare, Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten gör några av huvudrollerna i SVT:s Midnattssol.
Peter Stormare, Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten gör några av huvudrollerna i SVT:s Midnattssol. Foto: Ulrika Malm/Svt.

Kiruna superhett i höst - tv-deckare i både TV4 och Svt

"Jag kan inte vänta till den kommer"
0:59 min

Det blir två stora deckarsatsningar i teve i höst och i båda är handlingen förlagd till Kiruna. TV4 sänder Åsa Larssons deckarserie om Rebecka Martinsson i fyra delar och SVT sänder Måns Mårlinds och Björn Steins tv-serie "Midnattssol".

Båda dessa fick en smygpremiär på deckarfestivalen Crimetime. Kulturnytt i P4:s Viveca Bladh fångade två ur premiärpubliken på "Midnattssol", Maria Björkman och Lotta Ekwall Ericson.

– Den kommer att bli kanon! Jag kan inte vänta till den kommer, säger Lotta Ekwall Ericson som tagit sig till Biograf Borgen i Visby för att få en exklusiv förhandsvisning av första avsnittet där Gustaf Hammarsten och Peter Stormare gör några av huvudrollerna.

Vad är det som får dig att vilja se mer?

– Mysteriet i den. Det är fortfarande mycket som hänger i luften, man vill veta mer och jag gillar skådespelarna i den givetvis. Och miljön är fantastisk.

– Jag håller med Lotta om mystiken i den, men det är också kombinerat med det här lite äckliga och blodiga, för det är det också. Det är blodigt och man får lite ont i magen mellan varven. Men ändå. Och det där tunna skiktet mellan verklighet och fiktion, vad är verklighet och vad är fantasi? Otroligt spännande, säger Maria Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".