Gift dig på teatern - Nöjesteatern i Malmö vill dryga ut ekonomin

1:08 min

Att gifta sig är för många människor deras största framträdande. Nu kan man snart få göra det på en riktig scen. I alla fall om Nöjesteatern i Malmö får som den vill. Teatern vill arrangera bröllop.

- Numera måste man ju inte gifta sig i en kyrka. Många gifter sig tex i naturen, och varför inte på en teater, säger Julius Malmström som driver Nöjesteatern i Malmö.

Att arrangera bröllop, kan vara nya sättet för privatteatrar att bättra på lönsamheten. Hela sommarperioden står teatern tom. Nu har teaterdirektören tillsammans med fastighetsägaren renoverat serveringsdelen på teatern. Bland annat för att kunna genomföra andra arrangemang än just skådespeleri och bröllop lämpar lokalen sig bra för. Dessutom har man vanan för event.

- Vi har ju allt, kostymer, dekor, till och med skor. Vi har ingen präst, men det går säkert att lösa, säger Julius Malmström.

Kan man till exempel få gifta sig i Vita hästens scenografi?

- Ja, och det är en bra scenografi, dessutom har vi den. Men man kan ju också få ha egna önskemål. De månader vi har ledigt, varför inte använda teatern som ett heligt rum.

Är det en nödvändighet för att få lönsamhet om man driver privatteater i Malmö?

- Ja, eftersom vi betalar hyra tolv månader om året, men kan egentligen bara spela åtta. Det är dyrt att driva teater. Vi måste hitta andra intäkter.

Teatern siktar inte på att göra Las Vegas-liknande bröllop. Men lika trevligt, som Julius Malmström uttrycker det. Det ska vara seriöst och heligt. Och han är inte avvisande till att erbjuda skådisar till arrangemangen.

- Kanske inte som brud eller brudgum. Men varför inte som tex  toastmaster vid middagen efteråt. 

David Richter