Facebooks Mark Zuckerberg. Foto:AP Photo/Eric Risberg
1 av 2
Facebooks Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Eric Risberg
Espen Egil Hansen, chefredaktör på Aftenposten.
2 av 2
Espen Egil Hansen, chefredaktör på Aftenposten, går till hårt angrepp på Facebook. Foto: Heiko Junge/TT

Norska publicister rasar mot Facebooks metoder

"Zuckerberg redigerar Facebook på ett farligt sätt" Espen Egil Hansen, Aftenposten
1:54 min

I Norge debatteras Facebooks sätt att plocka bort bilder och inlägg. Det har drabbat flera norska publicister, som kritiserat företaget. Flera av dem har fått sina debattinlägg raderade och vissa kritiker har helt stängts ute från Facebook.

Tidningen Aftenposten viker idag sina fem första sidor, inklusive hela förstasidan, åt att kritisera Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg.

-Mark Zuckerberg redigerar Facebook på ett farligt sätt, säger Espen Egil Hansen, Aftenpostens chefredaktör, till norska radion NRK.

I centrum för den norska debatten står det berömda krigsfotot på en flicka i Vietnam som naken flyr undan napalmbomber. En norsk författare fick bilden raderad från sitt Facebookkonto för två veckor sedan, med hänvisning till sajtens regler om nakenhet. Företagets agerande har kritiserats av en rad norska publicister och experter, men flera av dem har fått sina debattinlägg raderade och i några fall har kritiker helt stängts ute från Facebook.

Nu har även tidningar, som rapporterat om debatten, drabbats av påtryckningar och raderingar från Mark Zuckerbergs företag.
I dagens Aftenposten publicerar chefredaktör Hansen ett öppet brev till Facebookchefen. Han anklagas för att inte göra skillnad på barnpornografi och berömda krigsbilder och för att missbruka sin stora makt.

Jag får kontakt med en talesperson för Facebook som i ett skriftligt uttalande medger att det aktuella fotot är klassiskt. Talespersonen hävdar ändå att det är svårt att tillåta en bild på ett naket barn vid något tillfälle, men inte vid andra.

Så här lyder uttalandet från Facebooks talesperson:

"While we recognize that this photo is iconic, it's difficult to create a distinction between allowing a photograph of a nude child in one instance and not others. We try to find the right balance between enabling people to express themselves while maintaining a safe and respectful experience for our global community. Our solutions won't always be perfect, but we will continue to try to improve our policies and the ways in which we apply them."

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".