Krister Henriksson och Jessica Liedberg spelar Hugo och Esther i "Egenmäktigt förfarande" på Scalateatern.
1 av 2
Krister Henriksson och Jessica Liedberg spelar Hugo och Esther i "Egenmäktigt förfarande" på Scalateatern. Foto: Björn Jansson/SR
Författaren Lena Andersson.
2 av 2
Författaren Lena Andersson. Foto: Björn Jansson/SR.

Krister Henriksson blir Hugo Rask på scen i"Egenmäktigt förfarande"

Krister Henriksson: "Publiken är som hundar, känner direkt om man gör sig till"
4:53 min

Det är inte länge sedan som Lena Anderssons hyllade berättelse "Egenmäktigt förfarande" sattes upp på Uppsala stadsteater. Men redan i slutet på januari sätts den upp i ny form på Scalateatern i Stockholm. I rollen som Hugo Rask ser vi Krister Henriksson.

Kulturnytt i P4:s Björn Jansson möter skådespelarna Krister Henriksson och Jessica Liedberg som gör huvudpersonerna i dramat.

– Publiken är – det låter förolämpande att säga men, de är som hundar, känner direkt om man inte utgår från sin egen kärna, de känner direkt om man gör sig till, man måste ta det från sig själv, säger Krister Henriksson. Det är det man bara måste bestämma sig för.

Jessica Liedberg tror att det här är en berättelse som många vill återvända till även efter man läst boken.

– Jag tror att det finns något som inte bara är karaktärerna utan också historien som har så mycket i sig, det är ingen enkel berättelse, det finns så många lager. Jag är övertygad om att man upptäcker nya saker när man ser föreställningen.

- Jag skulle tycka att det vore roligt om alla gick hem som ovänner: "Jag tycker att Hugo hade helt rätt - Esther var ju inte klok..." Det kan bli en skilsmässopjäs...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".