På gränsen till det magiska i Christina Wahldéns nya barnbok

5:26 min

Författaren Christina Wahldén har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker och en av de mest kända är "Kort kjol" om våldtäkt – som hon nu, 17 år senare, fortfarande är ute och pratar om på skolor. För några år sedan drabbades familjen av sjukdom och nu har hon skrivit boken "Du är modigast" för lågstadiebarn om allvarligt sjuka barn på canceravdelning.

– Man är ju glad att det finns barnonkologer men det finns ingen som vill vara där egentligen. Man ser liksom i ögonen på de andra föräldrarna och syskonen att det är ett jättetufft ställe att vara på med väldigt små rullstolar... det är små människor som har det jättetufft.

Det är julafton i boken när man får träffa Knut som måste åka in  för att han mår så dåligt. Han kan varenda liten vrå av sjukhuset, och vet alla rutiner. Men just julafton är en annorlunda dag då de flesta fått åka hem och tiden verkar stå stilla på sjukhuset.

– Det är framförallt miljön jag har lånat från den verkligheten, men sen är det en fiktiv berättelse men det skildrar kanske känslan som man kan ha och framförallt ovissheten när man inte riktigt vet hur det ska gå.

Förutom det svåra att vara på sjukhus så är det också lite av en magisk berättelse?

– Ja, det blev det. När man ligger på en barnonkolog så kommer det in, som i boken, clowner till exempel och det är en surrealistisk blandning av jättesjuka barn och så hör man något barn som skrattar sådär otroligt gott när clownerna gör knasiga grejer, tappar bort sin hattar och så. Det kändes väl som att det är en surrealistisk värld, som man inte riktigt kan förstå på något annat sätt än att göra den poetisk.

Det svåra för Knut den här julaftonen är inte bara att han har ont eller inte kan fira jul som vanligt utan att han är arg på sin kompis som inte har hört av sig.

– Jag tror att många som varit sjuka känner igen sig i det, att många människor finns där för en, men det är inte alltid de man tror.

Ofta är det människor som själva varit med om det svåra som vågar och orkar höra av sig, tror Christina Wahldén.

Hon hade gärna varit ute och föreläst om den nya boken, men det kräver en hel del av lärare att våga ta upp döden och sjukdom.

– Men min bild är att barn är väldigt kompetenta och kloka och att de också är intresserade av svåra saker. Det är 300 barn varje år i Sverige som får en cancer- eller tumördiagnos och alla de har syskon, vänner och klasskamrater som berörs.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista