Kungliga operan. Foto: Leif R Jansson /Scanpix.
1 av 2
Kungliga operan. Foto: Leif R Jansson /Scanpix.
Myndigheten Riksutställningar i Visby
2 av 2
Myndigheten Riksutställningar i Visby Foto: Tobias Wallström / TT
Kulturbudgeten 2017

Renovering av Kungliga operan, mer regionkultur och höjd tv-avgift

Stärkt scenkonst, ökat stöd för kulturtidskrifter och renovering av Kungliga Operan. Samtidigt höjs radio- och tv-avgiften och Riksutställningar upphör. 

7,59 miljarder landar kulturbudgeten på för 2017. Det innebär en ökning med 409 miljoner kronor från i fjol.

Bland de nya satsningarna märks bland annat 21 miljoner kronor till Kungliga Operan i Stockholm fram till 2020 för ombyggnad och renovering av det slitna övermaskineriet. Operan får dessutom möjlighet att låna upp till 120 miljoner kronor för att klara de kostnaderna. Regeringen aviserar också att man kommer att fatta det stora beslutet om renovering och ombyggnad av operan i år.

Mer till kulturtidskrifter

Regeringen beräknar även att bidraget till litteratur och kulturtidskrifter tillförs 15 miljoner kronor årligen 2017-2020 för att bygga ut den läsfrämjande insatsen Bokstart.

Dessutom stärks scenkonsten i hela landet, bland annat genom mer pengar till regional kulturverksamhet och institutioner som Operan, Dramaten, Riksteatern och Dansens hus i Stockholm som får 259 miljoner fram till och med 2020.

Tv-avgiften höjs 

Förra året höjdes tv-avgiften med 140 kronor per år, då med hänvisning till att man inte hade höjt den på sex år. Nästa år höjs den igen, nu med 124 kronor per år. Det är en ökning med 5,6 procent och den sammanlagda avgiften blir 2 340 kronor.

I budgeten framgår även det som redan var känt, att Riksutställningar avvecklas och upphör som myndighet den 31 maj 2017. Den 1 juni inordnas flertalet av Riksutställningars uppgifter i Riksantikvarieämbetet som också får utökade uppgifter avseende museifrågor.

– Första tanken var att det känns sorgligt, Riksutställningar har funnits i över 50 år och har gjort uppskattade utställningar i hela landet. Men ambitionen är att vi ska ta med det vi är duktiga på och nå ut till fler, men inordnade under Riksantikvarieämbetet, säger Jesper Tammilehto, tillförordnad generaldirektör.

Enligt honom återstår fortfarande flera frågetecken, som han tror kommer att redas ut i kulturarvspropositionen senare i år.

Regionala kulturpengar

Som Kulturnytt tidigare berättat är det känt att regeringen satsar på kulturvård och regional kultur i höstens budget. Anslaget till regional och kommunal kultur höjs med 30 miljoner årligen under fyra år, vilket betyder en sammanlagd höjning med 120 miljoner kronor.

Regeringen vill även satsa mer på särskilda folkbildningsinsatser för asylsökande och föreslår mer pengar till sådana verksamheter fram till 2020. I budgeten preciseras dock inte hur mycket.

Till kulturbudgeten räknas områdena kulturområdesövergripande verksamhet, teater, dans och musik, litteratur, läsandet och språket, bildkonst, arkitektur, form och design, kulturskaparnas villkor, arkiv, kulturmiljö, museer och utställningar samt film. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".