Konsthögskolans byggnad där det brann
1 av 3
Konsthögskolans byggnad där det brann Foto: Berit Nygren/SR
Ida Johanna var en av dem som upptäckte branden
2 av 3
Ida Johanna var en av dem som upptäckte branden Foto: Berit Nygren/SR
Konsthögskolans tf rektor Peter Geschwind nedanför den eldhärjade byggnaden
3 av 3
Konsthögskolans tf rektor Peter Geschwind nedanför den eldhärjade byggnaden Foto: Berit Nygren/SR

Branden i Kungliga konsthögskolan under kontroll

Studenten Ida Johanna: "Det känns jättesorgligt"
3:09 min

Branden i en av Kungliga konsthögkolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm kom strax före lunch under kontroll.

Branden, som har rasat sedan 16-tiden igår eftermiddag, har orsakat stora skador på ateljéer och verkstäder på husets översta våning och vind, och en av dem som var i huset och upptäckte branden var Ida Johanna som studerar mastersprogrammet i fri konst:

- Jag och några till var ju i fotostudion igår och jobbade när det här hände. Började känna röklukt och så utrymde vi byggnaden och sedan kom det eld ut ur ett av fönstren däruppe, och så kom brandkåren. Alla hann ju ut så det var ingen fara så, säger Ida Johanna och fortsätter:

- Det är jätteobehagligt och jättesorgligt för alla dem som har ateljéer i det huset, för att det är ett jättegammalt hus med jättefina verkstäder. Det finns litografier, koppartryck och grafik.

På vilket sätt drabbas du?

- Ja alltså stämningen på skolan är ju jätteorolig just nu - ja, alla påverkas ju på något sätt av det och att våra kompisar inte kan vara där, de som har ateljé.

Du sade att ni är oroliga?

- Ja, vi vet ju inte hur mycket som har blivit förstört inne i verkstäderna än eller hur branden började och så det är nog det som folk tänker på mest tror jag.

Peter Geschwind - du är tillförordnad rektor, professor här på Kungliga konsthögskolan vad är det som har hänt?

- Vid fyratiden tog det eld i en ateljé, en olycka då någonstans i en ateljé på plan fyra. Brandkåren kom och det verkade som om branden var under kontroll, och sedan fattade den eld någon annanstans och så har det fortsatt att eskalera så där. Man har trott hela tiden att läget är under kontroll och sedan har det krupit iväg och fattat eld på vinden så att hela taket har brunnit upp, säger Geschwind och fortsätter:

- Det är ett jättegammalt hus som är isolerat med trämaterial så där, men samtidigt är vi ju väldigt tacksamma för att ingen person har kommit till skada.

18 studenter har haft sina ateljéer där och det mesta i grafikhuset är pappersbaserat så även om det inte har förstörts i branden är det vattenskadat.

- Så många har ju förlorat precis allt som de hade i ateljén, fortsätter Geschwind.

Studenterna får nu terapeutisk hjälp och i entrén till huvudbyggnaden, som alltså inte är drabbad av brand, kommer de att få skriva upp allt de har förlorat inklusive datorer och kläder.

Geschwind berättar också att Konstfack och andra institutioner har hört av sig och erbjudit hjälp.

- Undervisningen fortsätter i huvudbyggnaden och nu är prioritet ett att hitta ersättningsateljéer, säger han.

Brandorsaken är alltså fortfarande oklar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".