Samantha Ohlanders och Sara Parkman.
1 av 2
Samantha Ohlanders och Sara Parkman. Foto: Saga Berlin
Folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders på scen i Riksteaterns föreställning Fäboland.
2 av 2
Folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders på scen i Riksteaterns föreställning Fäboland. Foto: Märta Thisner.

Den bortglömda musikhistorien om fäbomatriarkatet blir en pjäs

"En motbild till Anders Zorns ljuva kvinnor"
3:00 min

På höstkanten, i det gamla bondesamhället, brukade kvinnorna komma tillbaka till gården efter att ha tillbringat hela sommaren borta vid fäbodarna där de låtit djuren beta. Folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders har grävt i arkiven för att få veta mer om det gamla skandinaviska herdematriarkatet, och fantiserat vidare kring det som inte går att veta.

Resultatet är föreställningen Fäboland. En fiktiv, feministisk utopi, men också ett stycke svensk historia som delvis fallit i glömska.

- Kvinnor som levde isolerade under stora delar av året, det är klart att det blev starka vänskapsband, men kanske också andra relationer - kärleksrelationer. Men det finns inte dokumenterat någonstans utan det har vi drömt vidare på lite grann, säger Samantha Ohlanders.

Hennes och Sara Parkmans föreställning är delvis en dröm om ett land för längesen, där kärlek mellan kvinnor fanns överallt. Men historien om fäboden långt borta i skogen eller på fjället där tanter med starka armar stod högst upp i hierarkin, och där kvinnor försvarade både sig själva och djuren, den har de hittat i intervjuer, litteratur och forskning.

Det är ju en motbild till Anders Zorns ljuva kvinnor

- Då berättas det om gammel-spritt-Kerstin som var ute och vallade sina kor som möter en björn och visar rumpan för björnen, och på så sätt skrämmer iväg björnen. Det är ju en motbild till Anders Zorns ljuva kvinnor, den väna svenska, nationalistiska kvinnan, säger Sara Parkman.

- Men hon passade väl bra in i hans idé om vad Sverige var då, i slutet av 1800-talet, så därför valde han just den kvinnan liksom, säger Samantha Ohlanders.

"En mänsklig tradition"

På fäboden var sång ett naturligt inslag i vardagen, berättar Samantha Ohlanders och Sara Parkman. För att kalla på eller skrämma bort djur, eller som hjälp i arbetet. Men i efterhand har den svenska, instrumentala folkmusiken i hög grad tillskrivits männen, trots att vallmusiken många gånger legat till grund.

- Tonaliteten i den här vallåtsmusiken, den har format hur den gamla, instrumentala musiken låter. Så utan de här fäbotanterna hade inte den svenska folkmusiken låtit som den gör idag. Så gubbarna har fäbotanterna att tacka för mycket, säger Samantha Ohlanders.

- Sen är det klart att det skett i samklang, alla människor som varit i arbete har skapat den här musiken. Så det är inte en manlig tradition utan en mänsklig tradition, säger Sara Parkman.

Fler ska känna sig delaktiga

Som folkmusiker upplever Sara Parkman och Samantha Ohlanders att många vill använda den svenska folkmusiken för sina egna syften, för att förmedla just sin bild av Sverige. Nu gör de det själva, och de är nyfikna på reaktionerna.

- Det är en farlig historia på det viset att den skriver om historien, men samtidigt är det en historia som lyfter in femtio procent, som öppnar upp för väldigt många fler att känna sig delaktiga i den svenska historien. Det ger kraft. Jag hoppas att människor efter föreställningen ska komma fram och dela personliga minnen med oss.

Fotnot: Riksteaterns föreställning Fäboland har urpremiär 27 september i Järvsö. Sara Parkman har skrivit manus och Lisa Färnström är regissör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".