Fasaden av ett högt grått höghus i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg. Grå himmel i bakgrunden.
Hammarkullen i Göteborg. Foto: Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.

Miljonprogrammen som ska lyftas med "Konst händer"

Lena From: "Det kan handla om föräldrar som vill att man stannar på ett torg"
1:37 min

15 miljonprogramsområden har valts ut för att ta del av regeringens satsning "Konst händer".

Miljonprogramsområdena i landet som på sin tid byggdes snabbt, mycket och ofta stort för att möta behovet av bostäder är utskällda och inte alltid så attraktiva, men nu har Statens konstråd utsett 15 sådan platser där man ska jobba med konst för att göra dem till bättre ställen att leva på – till exempel ett badhus i Hammarkullen i Göteborg eller en mötesplats i Hageby i Norrköping. Lena From är projektchef på Statens Konstråd och gemensamt för de som gått vidare är att människors engagemang varit starkt.

– Det kan vara som ett projekt i Lindängen i Malmö där en föräldraförening gått samman på ett aktivistiskt sätt arbetar för att förändra ett torg. De vill kunna göra det så attraktivt att man vill komma dit och stanna i 30 minuter.

Men Lena From tycker att man efter förarbetet med projektet kunnat fastställa att det engagemanget finns så att det går att bygga vidare.

"Konst händer" är satsning från regeringen om att arbeta med konst med miljonprogrammens områden tillsammans med de som bor där. Målet är att ge exempel på vad offentlig konst kan vara och att utveckla metoder för invånarinflytande.

15 områden har vaskats fram ur totalt 153 ansökningar, som sedan blev 25 efter ett första urval. Man har bland annat tittat på områdets utvecklingspotential, de ekonomiska förutsättningarna samt försökt se till att få en god geografisk spridning över landet. I regeringens direktiv sägs också att man ska inrikta sig på områden med lågt valdeltagande och utveckla metoder för medborgarinflytande.

Inleder samarbete

Projektet handlar inte om att dela ut pengar, utan om att inleda ett samarbete med Statens konstråd om konsten i området.

– Vi har vänt oss direkt till civilsamhället och frågade vad ni skulle vilja påverka genom konsten, berättar Lena From.

Projekten handlar till stor del om att skapa nya mötesplatser eller utveckla de befintliga. Som exempel kan nämnas Norrköping, där nyanlända arkitekter vill bygga till en mötesplats i området Hageby. I Jordbro i Haninge vill kulturföreningar öppna den slutna lokalen mot torget utanför. Lindängen i Malmö ska satsa mer på konstverk i gaturummen. I Hammarkullen i Göteborg har en grupp kvinnor gått samman för att bevara det nedläggningshotade badhuset, som varit en viktig mötesplats. Badet har nu räddats, och konstrådet ska samarbeta med lokala krafter kring renoveringen.

Men finns det inte risk när man använder sig av civilsamhället att det lätt rinner ut i sanden - det bygger ju väldigt mycket på att alla har tid att engagera sig i en sådan här sak?

– Jo så är det och den risken är väldigt påtaglig. Det är därför vi har haft en lång förundersökningsfas. Men skälet är att vi har velat pröva hållbarheten i de samarbeten som existerar lokalt. För det kräver tid, energi, engagemang och vilja. Det kan vi möta med arbetet med konsten men det kostar också ansträngning i att engagera sig i ett konstnärligt arbete.

Dessa områden startar projekt:

Amiralstaden, Malmö

Gamlegården, Kristianstad

Gärdeåsen, Ljusdal

Hageby, Norrköping

Hammarkullen, Göteborg

Holma, Malmö

Hässelby, Stockholm

Jordbro, Haninge

Kungsmarken, Karlskrona

Lindängen, Malmö

Prästholmen, Boden

Råby, Västerås

Råslätt, Jönköping

Tjärna ängar, Borlänge

Tynnered, Göteborg


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".