Runstenen är 1,80 meter hög och 1,35 bred.

Välbevarad runsten hittad utanför Uppsala

Arkeolog: Fynd man gör högst en gång i livet
1:02 min

Vid Hagby Kyrka utanför Uppsala har arkeologer hittat en ovanligt välbevarad runsten 1000-talet. Runstenen, som upptäcktes av en slump, är ytterst lite skadad.

Enligt arkeologen Emelie Sundling handlar det om ett stort fynd.

– Det är högst en gång i livet man gör en sådan här upptäckt som arkeolog. Att hitta en så pass välbevarad sten där man ser runorna och där det är så fin kvalitet på runorna, säger Emilie Sunding, arkeolog vid Upplandsmuseet.

Runstenen, som är 1,80 hög, hittades i marken några meter från Hagby Kyrka. Det var när en åskledare skulle grävas runt byggnaden.

– Eftersom det har stått en medeltida kyrka här var jag med för att dokumentera eventuella lämningar. Då dök stenen upp, först ena ytterkanten och några av runorna. säger arkeologen Emilie Sunding.

Runstenen ska ursprungligen vara rest och inristad vid 1000-talets mitt. Den användes som tröskel vid vapenhuset och på 1600-talet tecknades den av.

Men någon gång under 1800-talet försvann den.

Förhoppningen är att stenen nu ska placeras nära kyrkan.

– Först ska stenen rengöras, sedan ska den plockas upp och förhoppningsvis ställas vid kyrkan så att alla kan komma och se den, säger Emilie Sunding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".