Teaterföreställningen "Tårtan" med Gunnar Källström, Nina Särkimäki, David Sperling Bolander och Carita Jonsson.
1 av 3
Teaterföreställningen "Tårtan" med Gunnar Källström, Nina Särkimäki, David Sperling Bolander och Carita Jonsson. Foto: Ylva Nilsson/SR.
Tårtan visades i SVT 1973.
2 av 3
Tårtan visades i SVT 1973. Foto: Ylva Nilsson/SR.
Apan har en speciell roll och berättar en parallell historia om 1900-talet.
3 av 3
Apan har en speciell roll och berättar en parallell historia om 1900-talet. Foto: Ylva Nilsson/SR.

Carl Johan de Geer har skrivit nytt manus till "Tårtan" som teater

Gunnar Källström: "Tårtans viktigaste budskap är hur vi behandlar varandra"
2:04 min

För första gången sätts det gamla kulttvprogrammet "Tårtan" av Carl Johan de Geer från 1973 upp som teater.

Visartisten Gunnar Källström spelar rollen som Janos och han hade länge drömt om att göra teater av tvserien och när den inte blev av på Stadsteatern i Stockholm fick han chansen.

– Ända sedan jag såg serien med mina barn, för andra gången – jag är ju så gammal så jag var ju med när det begav sig 1973, då var jag sex år och tyckte den var fantastisk, men sen när jag såg om den med mina barn på 1990-talet så tänkte jag att det här skulle göra sig bra på en teaterscen.

Men det är nyskrivet manus?

– Ja, det är det. Carl Johan de Geer har naturligtvis haft tv-serien som förlaga, det märker man tydligt i alla scener, men sen är det så att apan har fått en mycket speciell roll.

Parallellt med bagarhistorien så berättar Apan en historia om 1900-talet.

– Och hon för också handlingen framåt, säger Gunnar Källström.

Vad tänker du att "Tårtan" kan säga oss idag?

– Jag tror att "Tårtans" viktigaste budskap är att den väcker frågor om livet och tankar om hur vi behandlar varandra, ja om våra medmänniskor. Det är en väldigt varm kärlek mellan de här bröderna som genomsyrar dramat.

– Det är ju så att de är olycksförföljda, allt går åt helvete för de här stackars bröderna. Men det gör ingenting för de är drömmare, de tror på drömmar. "Okej" det här gick åt helvete men vi får gå vidare..." och så dyker det upp något nytt... "Jaså, ska vi gå ut på sjön igen?". De har ett väldigt fint hopp i sig.

För regi står Erik Åkerlind och i rollerna ser vi: Gunnar Källström, Nina Särkimäki, David Sperling Bolander, Peter Jägbring och Carita Jonsson

Premiär för "Tårtan" på Göteborgs Dramatiska Teater 8 oktober, sen spelas den på Lorensbergsteatern i Göteborg och drar ut på turné i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".