Sara Marielle Gaup-Beaska, Inger Biret Kvernmo Gaup och Sofia Jannok på plats vid protesterna i Standing Rock, ND.
Sara Marielle Gaup-Beaska, Inger Biret Kvernmo Gaup och Sofia Jannok på plats vid protesterna i Standing Rock, ND. Foto: Jeff Schad

Sofia Jannok stöttar kulturarbetares protester mot pipeline i North Dakota

Protester i Standing Rock reservatet
2:18 min

I måndags greps skådespelaren Shailene Woodley, känd från bland annat Divergent-filmerna, i North Dakota efter att ha protesterat mot en oljeledning som ska dras där över mark som tillhör urfolk och som dessutom sägs hota dricksvattnet. Protesterna har har förenat urfolk från hela världen.

Shailene Woodley, som sände gripandet direkt över Facebook och redan nått över 4 miljoner människor, är inte den enda som har gripits i North Dakota. Sångerskan Sofia Jannok, som varit på plats är kritisk till den stora polisinsatsen som pågår där mot demonstranterna, och menar att protesterna i Standing Rock-reservatet mot oljeledningen är fredliga och lugna.

– Shailene Woodley, liksom de andra som blivit arresterade har ju inte gjort nån våldshandling över huvud taget, säger hon.  

Frågan om vem som har rätt till marken är klassisk och har engagerat urfolk från hela världen. Sofia Jannok menar att North Dakota blivit en symbol för hur kolonialismen fungerar och att det är just det här hon ofta behandlar i sitt konstnärskap.

– Det ligger mig varmast om hjärtat, det är ju precis det jag sjunger om.

I måndags, på Columbus-dagen, som även kallas "Dagen för urfolk" i USA, revs beslutet om att stoppa ledningen upp. Det var även den dagen skådespelaren Shailene Woodley greps.
Standing Rock är unikt för att det är första gången i historien som så många urfolk från hela världen enas, berättar sångerskan Sofia Jannok.

– Folk på plats, särskilt de äldre pratar om det här, att det är unikt. Och det finns en gammal profetia om att att alla en dag ska enas mot de svarta ormarna, så det finns även en andlig dimension till protesterna. 

 Företaget bakom oljeledningen säger att de har följt lagen både på federal och delstatlig nivå. De menar också att ledningen blir ett säkrare sätt att transportera råoljan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".