Mira Forsell spelar "Pottan" i Upp i det blå. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Mira Forsell spelar "Pottan" i Upp i det blå. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Petter Lennstrand, skaparen bakom Höjdarna, Allram Eest och nu Upp i det blå. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Petter Lennstrand, skaparen bakom Höjdarna, Allram Eest och nu Upp i det blå. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Älskat dockgäng på bioduken i en äventyrlig rymdkomedi

"Jag lärde mig hitta själen i dockorna"
0:58 min

Skaparen bakom Allram Eest och Höjdarna, Petter Lennstrand, är aktuell med en biofilm. "Upp i det blå" heter filmen som har premiär på fredag och är en äventyrlig rymdkomedi med både muppdockor och skådespelare. 

På fredag är det biopremiär för den äventyrliga rymdkomedin "Upp i det blå" där det finns både dockor och skådespelare i huvudrollerna. 

– Vi försöker göra så mycket som möjligt på plats. Dockspelarna sitter och spelar live-action med skådespelarna. Så det är realtid, för att få det att kännas så verkligt som möjligt, berättar Petter Lennstrand.

Han har tidigare skapat TV-serier som Allram Eest och Höjdarna, och nu kommer första långfilmen. 

– Det är en barnfilm där vi tar barnen på allvar. Men jag hoppas att också de vuxna ska gilla filmen.

"Pottan" ska åka på ridläger, och i bilen ut till lägret får man känslan av att hennes föräldrar inte lyssnar på henne, att det finns så mycket annat i deras värld som är viktigare.
När hon sen släpps av vid en skylt där det står ridläger, visar det sig att hon hamnat fel. Och istället träffar hon några ganska konstiga typer, på en skrotgård. De bygger i hemlighet på en rymdraket.

– Det var väldigt lätt att spela mot dockor när man skulle vara glad, men när man skulle vara lite mer ledsen var det svårare. För dockorna ser så roliga ut, berättar Mira Forsell som spelar åtta-åriga "Pottan" i filmen.

Hur fixade du det då?

– Till slut hittade jag mer själen i dockan, och då blir det mer att man pratar med dockan och inte den som sitter under och sköter dockan.

Mira fick också tipset av sin mamma att vara sig själv under filminspelningen. Det var ju så hon fick rollen.
Ett lyckat tips, kan man konstatera när man sett filmen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".