Nintendos nya spelkonsol - Switch.
1 av 2
Nintendos nya spelkonsol - Switch. Foto: Nintendo
Super Mario.
2 av 2
Super Mario. Foto: Nintendo

Nintendo visar ny spelkonsol - Switch

Nintendos nästa spelkonsol kommer att heta Switch, meddelade företaget idag via en video som också visar att konsolen, precis som rykten antydde, är en spelkonsol som enkelt kan omvandlas till en bärbar spelmaskin.

Spelkonsolen, som är en slags hybrid mellan en stationär och en bärbar konsol lanseras i mars nästa år, utannonserade Nintendo alldeles nyss. Efter att tappat marknadsandel gentemot huvudkonkurrenterna Sony och Microsoft så är det här ett försök att locka till sig spelare. 

Precis som läckte uppgifter tidigare år föreslog så försöker Nintendo sticka ut på konsolscenen genom att satsa mer på en annorlunda konsol snarare än att göra en mer kraftfull version av konkurrenternas. Nintendo Switch kopplas till TVn via en docka och när som helst kan man ta loss den och spela vidare, bortom skärmen, och det här skiljer Nintendos spelmaskin från Sonys och Microsofts. 

– Det är inte första gången som Nintendo försöker urskilja sig från konkurrenterna genom att gå sin helt egna väg. Det har slutat i ett haveri tidigare men också i succé. I det här fallet är det svårt att avgöra hur det ska gå - att förena den traditionella konsolscenen med den handhållna är en spännande idé, men spontant känns det att idéen kommer något eller några år för sent, eftersom att spelbranschen nu växer så pass mycket på våra smarta telefoner snarare än de bärbara konsolerna", säger Kulturnytts spelexpert Kalle Kovács. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".