Battlefield 1.
Battlefield 1. Foto: Press

"Battlefield 1" är allvarligt och underhållande när första världskriget tolkas

Kalle Kovács om Battlefield 1: "Ett utav årets bästa spel"
1:11 min

Ett av årets mest omskrivna spel är här, nämligen svenska spelutvecklarstudion DICE:s senaste titel i Battlefield-serien. Kalle Kovács har spelat.

När svenska DICE utannonserade att de återvänder till första världskriget och att de dessutom vill visa på krigets råa förlopp var det många som ställde sig frågande. Dels för det enkla faktum att Battlefield 1 lanseras i en tid då nästan alla andra krigsspel rör sig mot framtiden, men också för att DICE den här gången faktiskt ville berätta hur jävligt krig är, snarare än hur bombastiskt det kan vara. Battlefield 1 handlar inte om att du som en enmansarmé ska vinna kriget, utan om människoöden, både i skyttegravarna, men faktiskt också långt bortom.

Battlefield 1 lyckas ta ett grepp om första världskriget utan att hamna i en krigsglamorisering som många spel ofta gör. Några av berättelserna är så mörka att det, tackvare den grafiska uppvisningen, blir genuint deprimerande.

Lägg därtill de kanske mest underhållande Battlefield-kartorna i onlineläget, och då är det svårt att säga annat än att Battlefield 1 är ett utav årets bästa skjutare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".